Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
rajz drawing
rajzás idej... swarming ti...
rajzfilm animated ca...
rajzfilm cartoon
rajzfilmkés... animation
rajzik to hive off...
rajzik to shoal
rajzik to swarm
rajzkréta crayon
rajzlap drawing pap...
rajzlapot a... to pin the ...
rajzmásoló ... tracer
rajzó tömeg... hive
rajzol to design
rajzol to draw, dr...
rajzol to lay down...
rajzol to limn
rajzolás drawing
rajzoló designer
rajzoló drawer

Magyar Magyar Német Német
rajz Zeichnung (...
rajzfilm Zeichenfilm...
rajzfüzet Zeichenheft...
rajzik (méh... schwärmen
rajzolás Zeichnung (...
rajzszeg & ... Reißnagel (...
rajztábla Reißbrett (...
rajztábla Zeichenbret...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rajz

valóságbeli és képzelt lényeknek és tárgyaknak alakjának síkfölszinen való utánzata, mely a testnek csupán látszatát nyujtja, tehátcsalódáson alapul. Minthogy a rajz testtel, azaz térbeli kiterjedéssel birólényeket utánoz, azért legfőbb két ismertető jele az utánzás és a térbeliség. Arajzot papiroslapon, deszkán, kelmén stb. szénnel, krétával, ónvesszővel,szines fonállal állítják elő.

Az irodalomban a rajz (skizze) miniatür-elbeszélés, melyrövidsége mellett teljes művészi szerves lényt alkot, mely bevezetéssel,fokozatossággal és meglepő véggel bir, mint elbeszélés mulattat, mint poézishangulatba ejt. Mestere nálunk az ilyen rajznak Mikszáth Kálmán, ki apróelbeszélései által világhirü lett. Számosan sikerrel elindultak nyomába. A rajznöveli az irodalmi apró fajoknak számát, egy kategoriában áll az epigrammal,mesével, regével, románccal és balladával, apróbb poétikai elbeszéléssel. Ámbára rajz prózai mű, nyelvezetet emelkedettebb és inkább közeledik a poétikaiirányhoz.

A gépészetben a rajz ma már nagy szerepet játszik, mert akészítendő gépet először minden legkisebb részében papirosra rajzolják,megszerkesztik, s a rajz után készítik a műhelyekben. Összetettebb gépekettöbbnyire részleteiben is felrajzolnak és pedig az egyes részleteket, amennyirelehet, természetes nagyságban teszik a papirosra, sőt gyakran külön rajzolják akülönböző fémekből készült alkatrészeket is. A rajzokat többféle osztálybasorozhatjuk; van tervrajz, mely a készítendő gép tervét tünteti fel. Kisebb méretbenkészül s csak előleges tájékoztatást nyujt az egész gép lényegére. Azösszeállító rajz a részleteiben már megszerkesztett gépet egybeállítva tüntetiföl s a gép egyes részeinek összefüggését mutatja; szintén kisebb méretbenkészül, a tárgyat többféle nézetből és metszetből világítja meg s a gépösszeállítására szolgál útmutatóul. Ezeken kivül van az u. n. részletrajz, melya gép egyes alkatrészeit külön kirajzolva, lehetőleg természetes nagyságbanláttatja, ez a részletek kidolgozására szolgál s tartalmazza a tárgy pontosméreteit. A szerkezeti rajznak egyik legfőbb kelléke az, hogy a tárgy méreteipontosan bele legyenek irva, nagy súlyt fektetnek emellett az egyes metszetekszinezésére és az egész rajz csinos kiállítására is. Az eredeti rajzot keményrajzpapirosra készítjük és gyakran csak ceruzával dolgozzuk ki, de ugy, hogy améretek és középvonalak tussal pontosan benne legyenek ezt aztán tussal másolópapirosra átrajzoljuk, hol aztán a keresztmetszeteket különböző módon vonalozva(strafirozva) különböztetjük meg egymástól. Ezekről a másolatokról aztán aműhelyek és irodák számára fénymásolatot készítünk.

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is