Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
redőny roll-top
redőny shade
redőny shutter
redőny venetian bl...
redőnyheved... blind belt
redőnyzár flap

Magyar Magyar Német Német
redőny Rolladen (r...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Redőny

(rouleau), olyan függöny, melyet valamely szilárd vagy forgótengelyre göngyölhetünk fel.

Zsinórral állítható redőnyfelcsavaró szerkezetének elül- és oldalnézete.

A függönyt az f fahengerre erősítik, melynek két végébőlkiálló csap a C1 C2 csapágyakban forog. A C1csapágy tulajdonképpen vasszem (átlyukasztott vaslap), a C2 pedigkétágú villa, melynek vasszemmé görbített két villa ágán az s csapszeget ütjükkeresztül. Ennek az elrendezésnek célja az, hogy a fahengert könnyü szerrelfektethessük a csapágyba. A húzózsinórt a fahenger szabad végére csavarják shogy oldalt el ne csússzék, ide a V lemezeket erősítik. A húzózsinórt ugycsavarják a fahengerre, hogy abban az esetben, midőn a R.-t leeresztjük, azsinór felcsavarodik, vagyis a kettőt ellenkezően csavarjuk fel. A zsinórtgombhoz v. horoghoz kötjük, esetleg önműködő szerkezettel tartjuk meg.

Redőny-zsinór megkötésére valóhorog elül- és oldalnézete.

Az ablaktokra erősítik az l lapot, melynek csapágyainkeresztül dugott c csap a zsinór felcsavarására való h horgot tartja. Gyakran ahúzózsinór végére ólomból, vasból v. sárgarézből készített ellensúlytakasztanak, mely az R. súlyát egyenlíti ki. Ez esetben a R. szabad szélérebaklót kötnek, s a R.-t ezzel húzzák le; felhúzáskor pedig a R. szélét kissémegemelik, hogy az ellensúllyal terhelt zsineg a fahengerről lecsavarodhasson.Ezeknek az R.-öknek zsinórját nem kell megkötni. Az ellensúlyt és a húzózsineget rendszerint az ablaktok és a fel közötti térben rejtik el. Sokkalpraktikusabbak a végtelen zsinórral felszerelt R.-ök. A zsinórt a fahengerre saz ablaktokra erősített csigák vágásába helyezik és az utóbbival feszítik ki. Ecélból az első csigát sróforsóval felszerelt villaszerü csapágy közé fogják. Asróforsót átdugják az ablaktokra erősített hüvelyen és azután a sróftokkalfelső villás részt annyira lehúzzák, hogy a megfeszült zsineg és a csigákközött a R. tartására elegendő nagy surlódás keletkezik. A zsinegnél, mertnagyon nyulik, jobb a lánc és fogazott csiga. Még jobbak a rugóval felszereltR-ök.

Rúgós redőny felcsavarószerkezetének kereszt- és hosszanti metszete.

A R. felcsavarására való ffahenger c csapja az s sróffal megerősített t rugótok külső lapján forog. A ccsapra van erősítve az r rugó és a k kapocskerék. Ha a R.-t lehúzzuk, a rugó ac csapra tekeredik. A fahenger bármely állásban megmarad, mert az a akaszraható l lapos rugó az akasz fogát a kapocskerék kerületére szorítja, s ennekfoga az akasz fogában megakad. Ha a R.-t fel akarjuk húzni, csak a z zsinegetkell megrántani, ekkor a c csapról lecsavarodó rugó a csapot a fahengerrelegyütt visszaforgatja. Sok esetben az f fahenger helyett fémcsövet használnak sa rugót ebben rejtik el. Ilyen R.-ökkel különösen a vasúti kocsik ablakaitszerelik fel.Újabban a R.-öket ugy is készítik, hogy a lelógó lepel vaspálcávalmerevített alsó széléhez több helyen zsineget kötnek és ezek szabad végét azablaktok felső fájához erősített gyűrükön áthúzzák, tehát az első zsineg egy, amásodik két, a harmadik három stb. gyűrűn megy keresztül. A szélső gyűrűbőlkifutó zsinegeket egyesítik, úgy hogy ennek a több zsinegből alkotott zsinegneklehúzásakor a lepel redőszerűen húzódik fel.

Az önműködő redőnyrúgódobjának nézete és keresztmetszete.

Néhány évtized óta a raktár-, bolti, s más efféle ajtókelzárására szintén R.-öket használnak; ezeket jobbára vaslécekből, fapálcákból,újabban pedig leginkább hullámos vas vagy acéllemezből készítik. A R.-t aszilárdan megerősített t tengelyen forgó dobra függesztik; ecélból a dob vastagított részébe hatolt s srófra akasztott l lánc végére akláljákaz R hullámlemezt. A dob belsejében van az r rugó, melynek egyik végét a ttengelyre erősített h horog, másik végét pedig az s sróffej tartja. Hogy a rugóa dobból ki ne ugorhasson, v vaslemezzel takarják le és ezt a t tengelyfúratába ütött sz vasszeggel rögzítik meg. Ha a R.-t lehúzzuk, a rugó a ttengelyre csavarodik s annyi munkát halmoz fel, hogy a R.-t magától isfelvonja.

A nehezebb R.-öket fogaskerékáttéttel v. láncdobokkal vagykötélkorongokkal csavarják a tengelyre és eresztik le. Mivel a vas R.-ök leeresztése és felhúzása nagyzajjal jár, a R.-öknek azt a szélét, mely a vezetékben mozog, rendszerintbőrrel zajtalanítják.. R aR., v a vasból való vezeték és b a R-re szegezett zajtalanító bőrszalag. Ezeketa R.-öket nevezik nálunk zajtalan görredőnynek.

Hullámlemezből való redőnyvezetéke és zajtalanítója.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is