Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Reichenau... ----

Magyar Magyar Német Német
Reichenau... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Reichenau

földrajz

1. sziget a Zelli-tóban (l. Boden-tó), Konstanz badenikerületben, 4 km2 ter., 4537 lak., gabona- és gyümölcstermeléssel.K-en 1 km. hosszu töltés-út köti össze a szárazzal. Nevét a Szt.-R.bence-apátságról kapta, melyet 728. szt. Pirminius alapított és tudósszerzetesei (Strabo, Wolafried, Contractus Hermann, Berno stb.) a IX-XIII.sz.-ban nagy hirnévre emeltek. 1799. megszüntették és 1802. Badenbebeolvasztották. A zárdatemplomban van Vastag Károly sírja. V. ö. Güssfeldt, DieInsel R. und ihre Klostergeschichte (1894).

2. R. (Rychnov nad K?e?nou), az ugyanily nevü cseh kerületikapitányság székhelye, a K?e?ná és vasút mellett, (1890) 4644 lak., posztó-,pamut- és vászonszövéssel, sörgyártással, szövőiskolával; a Kolowrat-családkastélyával.

3. R. (Rychnov), község Gablonz cseh kerületi kapitányságban,vasút mellett, (1890) 3042 lak., kő- és üvegcsiszolókkal, üvegáru-, szentkép-és tubákszelence-készítéssel.

4. R., falu Neunkirchen alsó-ausztriai kerületikapitányságban, a Raxalp és Schneeberg lábánál, a Schwarza szép völgyében,(1890) 7407 lak., hidegviz-gyógyintézettel, számos nyaralóval. R. volt KárolyLajos főherceg nyári lakóhelye (Villa Wartholz).

5. R., falu Bautzen szászkerületi kapitányságban, vasút mellett, (1890) 6204 lak., jelentékenyszövőiparral, enyv-, mesterséges trágyagyárral, őrlő- és fürészmalmokkal;közelében bazalt- és barnaszénbányával.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is