Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rejtő Jenő... ----

Magyar Magyar Német Német
Rejtő Jenő... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rejtő Jenő

Született Reich Lajos, írói álnevei: P. Howard, Gibson Lavery.
Budapest, 1905. március 29. ? Jevdokovo, Szovjetunió, 1943. január 1.
magyar író.
1934-ben végezte el a színiiskolát. Külföldi útjairól hazatérve színdarabokat írt. Nagy sikert aratott az Aki mer, az nyer című operettje 1934. Sajátos humorú, gyakran idegenlégiós témájú kalandregényeket írt, amelyek rendszerint folytatásokban jelentek meg a lapokban. Stílusában tudatosan törekedett a filmszerű vágások technikájára: ?bementünk a bakterházba, azután elhelyeztük a baktert az ágy alatt?, a felgyorsult cselekményt rövid, egy-két szavas mondatokkal fejezte ki.
Humora bölcselkedő megjegyzéseiben is érvényesült, például: Egy szabó mondja: ?Az élet olyan, mint egy nyári ruha mellénye ? rövid és céltalan.? Más: ?A nő olyan, mint egy költői hasonlat ? ha szép, az sem baj, hogy semmi értelme.?
1942-ben nyilas feljelentés alapján súlyos betegen hurcolták el a nagykátai kórházból egy büntetőszázadba. A szovjet fronton, munkaszolgálatosként vesztette életét.
Műveihez 1956 előtt csak a feketepiacon lehetett borsos áron hozzájutni; új kiadásban A fehér folt jelent meg elsőként, 1958-ban.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is