Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
reneszánsz renaissance...

Magyar Magyar Német Német
reneszánsz Renaissance...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

reneszánsz

építészet, művészet, történelem

Európai művészetek fejlődésének a középkort felváltó szakasza a XIV-XVI. sz.-ban. Alapjaavárosi polgárság megerősödése, új életformájának, értékrendjének kialakulása. Emberközpontúideológiája a humanizmus. A reneszánsz művészei még vallásosak, de alkotásaik az ember evilági életéekfontosságát hangsúlyozzák, kutatják a dolgok természtes rendjét, természethűségre törekszenek.Ők fedezik fel a művészet számára a természeti és testi szépséget is. Mintaképüknek az antikművészetet tekintették, amelyben saját törekvéseik már megvalósított példáit látták. Az utánzástépp ezért nem tartották elvetendőnek, ugyanakkor a reneszánsz egyéniség, a művészi öntudat kialakulásának a kora is, szemben a gótikával.


Az irodalomban a reneszánsz kibontakozása,ennek az új szellemnek, látásmódnak megjelenése olyan koltőóráiásokhoz kötődik, mint az itáliai Alighieri Dante, Francesco Petrarca v. a novella megteremtője, Giovanni Boccacció.


A festészetben a reneszánsz dolgozta ki a perspektíva tanát, amely egészen századunkig meghatározó maradt ebben a művészeti ágban.


A képzőművészet nagy alkotói Leonardo da Vinci,Bunarotti Michelangelo, Santi Raffaello, Sandro Botticelli, Nicolo Donatello, Andrea del Verrocchio, Benvenuto Cellini, Antonio Allegri, Correggio, Paolo Veronese után és még sok nagyszerű művész.


Az építészetben a reneszánsz szintén merített az antik formavilágból, onnanszármazik az oszloprendek alkalmazása, s azok a boltozati formák, amelyeket más, tiszta mértani formákkal együtt a világos, önmagában zárt épületek megalkotására használtak. Széppéldái ennek a római Farnese-palota és a Szent Péter-templom. Legszebb reneszánsz hazai emlékünk azesztergomi Bakócz kápolna.


A zenében a reneszánsz idején születnek meg a mai ember számárais élményt nyújtó első zeneművek, a misék, a motetták, a madrigálok. Az első két műformát azénekes polifónia jellemzi, a népi dallamosságú madrigált a könnyedebb hangulatnak jobbanmegfelelő komofónia. Ezekben az énekes műfajokban a társ. minden rétege jártas volt, csupána zene funkciójában volt különbözőség: az előző kettő vallásos szövegű, hangvételű, azutóbbi könnyedebb, világias műforma, általában szerelmi tematikával. Legnagyobb mestereGiovanni Pierluigi da Palestrina.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is