Rétes
gasztronómia
csak nálunk, azonkivül Ausztriában és Szerbiában ismerttésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyurt tésztából olyképen készül, hogyfél lit. lisztre körülbelül 1/4 lit. langyos vizet s diónagyságu zsírt számítva, az egész gyurmát megsózva és kézzel jól leverve félóráig pihentetjük, azután jól belisztezett abroszon gyúrófával kissémegnyujtjuk, majd kézfővel minden irányban a lehetőségig kinyujtjuk. Atésztának az abrosz széléről lecsüngő peremét óvatosan lefejtjük, a kinyujtotttésztát zsírral meglocsoljuk, s miután vagy öt percig szikkadni hagytuk,tetszés szerint cukorral édesített nyers gyümölccsel, turóval, tejfellel,mákkal, dióval vagy más effélével megtöltjük, hengerítjük vagy laposra hajtjuk,s újolag megzsírozva egy szintén zsíros bádoglemezen gyorstűz mellettmegsütjük. A tölteléke szerint nevezzük aztán almás, cseresznyés, meggyes, diósstb. R.-nek.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|