Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rezítés... ----

Magyar Magyar Német Német
Rezítés... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rezítés

v. rézzel való bevonás, az a galvanosztégiai művelet, melynek segítségével a réznél elektropozitivebb fémek, jelesen a cink,ón és vas rézzel vonhatók be. A használt fürdők leginkábbciankálium-tartalmuak, de vannak e nélkül való bázikos fürdők is. A vas és acélR.-ére használják a következő fürdőt: 10 lit. viz, 200 g. poralakukettedkénsavas nátron, 400 g. kristályos szénsavas nátron, 200 g. neutrálisecetsavas rézoxid, 200 g. 75%-os ciankálium és 125 g. ammoniák (szalmiákszesz).A fürdőt ugy készítik, hogy 5 lit. vizben feloldják a két nátronsót, sugyancsak 5 lit. vizben a ciankáliumot. Az ecetsavas rézoxidot az ammoniákbanoldják fel s a nyert kék oldatot a nátronsók oldatához öntik; ekkor kékes-zöldcsapadék keletkezik, mely a ciankáliumoldat hozzáöntésekor megtisztul steljesen szintelen lesz. Ezt a fürdőt 10 lit. viz, 80 g. kettedkénsavas nátron,200 g. szénsavas nátron, 200 g. ecetsavas rézoxid, 280 g. 75%-os ciankálium és120 g. ammoniák tartalommal 60-70° C. melegen is használják. Igen jó akövetkező fürdő: Oldjunk fel 7 lit. meleg vizben 250 g. kristályos szénsavasnátront és 200 g. poralaku kettedkénsavas nátront s az oldathoz adjunk 200 g.neutrális ecetsavas rézoxidot. Keletkezik szénsavas, illetőleg kénessavas réz,melyhez, ha kihűlt, a 3 lit. vizben feloldott 235 g. 98-99%-os ciankáliumotadjuk. A folyadék csakhamar megtisztul s az üledékről a folyadékot leöntjükvagy erre való alkalmas készülékkel (szivóval) elővigyázatosan levonjuk vagypedig leszűrjük. Ez a fürdő dm2 árufelszinre 0,5 ampere erős és 3,35volt feszültségü áramot kiván és szép piros szinü bevonatot szolgáltat. Acinktárgy R.-ére való fürdőt a következőképen készítik: 7 lit. vizbenfeloldanak 190 g. mészhijas borkövet és 425 g. kristályos szénsavas nátront,melyhez 3 lit. vizben feloldott 190 g. rézgálicot adnak. A csapadékot leszűrikés a nyert sót 3/4 lit. 16-18° sűrüségü maró nátronlúgbanfeloldván, a leszűrt oldathoz adják.

Újabban használják a rézoxidsók helyett a rézoxidult is,mely a kereskedelemben kupron néven kapható. Ennek a fürdőnek összetétele 100g. kupron, 300 g. 99%-os ciankálium, 300 g. poralaku ketted kénsavas nátron és15 lit. viz. Kupron helyett vehetünk kupronszulfitot (kénsavas rézoxiduloxidot)is. 400 g. 60%-os ciankálium, 120 g. kupronszulfát s 10 lit. viz elég jó fürdőtad.

A rézfürdőbe a legtisztább rézből való anódákat használják, melyek jó nagyok és kiizzítottak legyenek. Ha a R.közben ezekre zöldes iszap (bázikus rézcianür) rakódik, a fürdőben nincs elégciankálium, s a bajon ennek hozzátételével segítenek; azonban sok ciankálium sejó, mert a tárgyra ejtett réz könnyen lehámlik; ekkor rézcianürcianiddel kötikmeg a fölösleges ciankáliumot. Ha fogy a fürdő réztartalma, cianrézkáliummalvagy cianréznek ciankáliumban való oldatával pótolják azt. A rezítendőtárgyakat jól meg kell a zsíradéktól és rozsdától tisztogatni (l. Csávázás ésEzüstözés). A fürdőbe függesztett tárgyakat 0,45-0,55 ampere erős áramhasználata esetén a kiejtett réz csakhamar bevonja, azonban 5-10 perc múlva kikell őket a fürdőből venni és erős sárgarézkefével megdörzsölni, hogy acsapadék erősen tartson s bágyadt, majd rózsaszinü, majd barnás felszinehelyett fémes felszint kapjon. Ezután a tárgyat, ha vastagabb rézburkotakarnak, újra a fürdőbe függesztik. A bevont tárgyat vizzel jól leöblítik,ezután szárítják és ha szükséges, bécsi mésszel bekent puha gyapotkorongokkalfényezik. Igen jó az FFF jegyü fényező vörös is. A fényezettréztárgyakat átlátszólakkal védik meg a rozsdásodástól. Lehet rezítenielektromos áram nélkül is.Oldjunk fel 10 lit. 60° C. hőmérsékletü vizben 1 kg. mészhijas porrá törtborkövet és 300 g. szénsavas rézoxidot, mely oldathoz iszapolt krétát adván, acsapadékot leszűrjük. E folyadékban a cink egyszerü bemártással, a többi fémekpedig cinkhez értetve rézburkot kapnak. A vasat és acélt 10 lit. viz, 50 g.rézgálic és 50 g. tiszta tömény kénsav keverékében gyorsan megrezíthetik.Ha eztaz oldatot 10 lit. vizzel hevítik és vele fürészport nedvesítenek meg, az is abeléje tett vas és acél felszinére rezet csap ki. A fürészport s a tárgyakatrendesen forgó dobba teszik. V. ö. Langbein G.,Vollständiges Handbuch der galvanischen Metallniederschläge (3. kiad. 1895).

Forrás: Pallas Nagylexikon

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is