Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rio Negro... ----

Magyar Magyar Német Német
Rio Negro... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rio Negro

1. (Parana-pixuna) az Amazon legnagyobb baloldali mellékfolyója. Rio Guainia néven Columbiában a D. sz. 2° alatt ered, átlép Venezuelába, ahol K-i irányát D-ivé változtatja, fölveszi az Orinoko mellékfolyójának, a Casiquiarénak vizeit, Cucuhynál Braziliához ér, DK-i folyásuvá lesz, több ízben (p. Barcellosnál) szétágazik és Manaos alatt mint 2 km. széles folyó torkollik. Legnagyobb mellékfolyója a Rio Branco. Manaostól Santa Isabel Nováig havonként egy gőzös megy föl rajta.

2. R., folyó É-i Patagoniában; a Limay és Neuquen (l. o.) összefolyásából keletkezik az Andok K-i lejtőjén. A Limay a Nahuel-Huapi tó kifolyása. A R. a Punta Redondánál az Atlanti-oceánba torkollik. Hossza 900 km., kisebb gőzösök számára jó része egészen hajózható.

3. R. (Gobernacion del R.), argentinai territorium Pampa. Limay, Chubut, az Atlanti-oceán és Buenos-Ayres közt, 207 379 km2 területtel és 9300 lak. É-i része a pampák vidékéhez tartozik, mig D-i része már a patagoniai fensíkra esik, amelyről a Sierra Vacheta és Sierra Uttak vezetnek le a tengerhez. Fő folyója a R.; fő helye Viedma, közel a tengerparthoz.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is