Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rizsbor... ----

Magyar Magyar Német Német
Rizsbor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Rizsbor

Khinában és Japánban a párolt rizsszemeket egy penészgomba (az Aspergillus oryzae) magtartóival és kocsányaival beborítják, mire a rizsen fehér, bársonyszerü, kellemes illatu penészréteg képződik. Ezt az anyagot, mely egy nem organikus, a keményítőlisztet átváltoztató élesztő tartalmaz, nevezik kodsinak vagy tane kodsinak. Ha ezt párolt rizzsel összekeverik, a pépszerü anyagban, a kodsi behatása folytán, a rizskeményítő cukorrá változik át; néhány nap mulva a folyadék megülepedik és megtisztul; ekkor az Aspergillus oryzaehez még egy, eddig nem eléggé ismert, erjesztő gombát kevernek, mi által a folyadék erjedésnek indul s nagy alkoholtartalmat nyer. Az ily módon készült R. tiszte, átlátszó, sárgás, kellemes ízü folyadék, melynek szesztartalma 13-15%, a kodsival erjesztett folyadékok szesztartalmát azonban 18%-ra is föl lehet emelni.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is