Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Roquefort-s... ----

Magyar Magyar Német Német
Roquefort-s... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Roquefort-sajt

világhirü, nagyon drága, kemény, juhtejből készült csemegesajt. Karikatalakja van, átmérője 18-20 cm., magassága 8-10 cs., súlya 2-2,5 kg. A belseje kékes-zöldes szinű penésszel van behálózva, mely sajátszerü ízt ad neki. A penészt külön e célre készített kenyéren tenyésztik és ugy juttatják a sajtba, hogy a sajt üstben felaprított tejalvadékkal 1/3 részig megtöltik a sajtmintát, s azután penészes kenyeret hintenek reá, most újra 1/3 rész tejalvadékot tesznek a mintába, s erre is penészes kenyeret hintenek, végre még megtöltik a sajtmintát tejalvadékkal. Az eredeti R.-ban tehát 3 sajtréteg és 2 penészréteg váltakozik egymással. A francia gyártmánytól meg nem különböztethetőt képes már Burkhard Véglesen készíteni, amiről az 1896. Budapesten megtartott tejtermék-kiállításon tanuságot tett.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is