Rothadás
kémia
különféle szerves vegyületeknek egyszerübb testekre való
bomlása különböző mikroorganizmusok (bakteriumok) életműködése folytán. A R.-i
folyamatot, noha ebben olyan vegyületek képződnek, amelyek R. előtt az illető
festben nem voltak jelen, nem szokás a kizárólag kémiai folyamatok közé sorolni
azért, mert atest megváltozását bizonyos feltételek mellett mikroorganizmusok
okozzák. E feltételek: kellő nedvesség, bizonyos hőmérséklet (0° felett, 100°
alatt) és leggyakrabban a levegő jelenléte is. A R.-t meggátolják mindazok a
körülmények, amelyek a változást okozó mikroorganizmusokat elpusztítják
(fertőtlenítő anyagok, rendszerint 100° fölött lévő hőmérséklet). A R.
különféle növényeket, illetve növényrészeket tehet tönkre, de mégis
legáltalánosabb kárt tesz a gyümölcsben, a gumókban, húsos gyökerekben és a
fában. A gyümölcsök R.-át különféle gombák okozzák. A mezőgazdasági növények
között a R. a burgonyában és a burgundi répában szokott legnagyobb kárt tenni.
A fáknál a rothadó fa szinváltozása után közönségesen háromféle R.-t
különböztetnek meg, u. m. a vörös, a fehér és a zöld R.-t; ezeknél szintén
különféle gombák játszanak szerepet, Fagombák. - Nemes R.,
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|