Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Rovarevők... ----

Magyar Magyar Német Német
Rovarevők... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rovarevők

(állat, Insectivora. Az emlős állatok osztályának egyik rendje, háromféle fogból álló fogsorral, rendesen a metsző fogaknál kisebb szemfoggal; egycsúcsu elő- és többcsúcsu hátulsó zápfogakkal; ujjon járók, elül és hátul 5 ujjal; több pár csecsbimbóval; deciduával és korongforma méhlepénnyel. Egyik-másik buvár a húsevő emlősökhöz sorozza; de közelebb állanak a rágcsálókhoz. Koponyájuk legtöbbször megnyult s a járomcsont sokszor hiányzik. Kevés kivétellel a sípcsont és szárkapocs alsó végén összenőtt. Egyeseknek szegycsontja oldalt összenyomott és tarajos (Sorex, Talpa). Lábaik általában rövidek és erősek, legtöbbször kaparásra és úszásra alkalmasak. Szemeik néha rendkivül kicsinyek, néha csenevészek vagy hiányzanak. Orruk gyakran orrmányforma. Orrkagylóik vagy jól fejlettek, vagy csenevészek. Táplálékuk legfőképen rovarokból áll, de más kisebb állatokat is megesznek. Legtöbb közülük éjjeli állat. A jelenben ismert fajuk 150-re tehető s legnagyobb részük a mérsékelt övet lakja. Téli álmot alszanak. Kövült maradványaik a jurakorszaktól kezdve ismeretesek.

A fajok hat családhoz tartoznak;

1. Sünfélék (Erinacei), a bundaszőr között, a háton tüskékkel; lábaik 5 ujjal; alsó végén összenőtt sípcsonttal és szárkapoccsal. Fajai Európában, Afrikában és Ázsiában élnek. Ide tartozik a közönséges sün.

2. Centetina, elkülönített sípcsonttal és szárkapoccsal; orrmányforma arcorral; tüskés és sörtés bundával. Legtöbb faja madagaszkári.

3. Tupajae, hosszu, hegyes arcorral; tömött, puha bundával; bozontos farkkal; teljes járomívvel; elkülönült sípcsonttal és szárkapoccsal; mindenik lábon 5 ujjal. Fajai Kelet-Indiában és a szomszédos szigeteken laknak.

4. Elefántcickányfélék (Macroscelides), lábközépben megnyult lábakkal; összenőtt sípcsonttal és szárkapoccsal; teljes járomívvel; nagy szemekkel; tekintélyes, elálló fülekkel; hosszu, vékony orrmánnyal. fajai Dél- és Kelet-Afrikában élnek sziklás hegyeken és ugrálva mozognak.

5. Cickányfélék. Ide tartozik a házi cickány (Crocidura aranea Wagn.), az erdei cickány (Sorex vulgaris L.), a vizi cickány Crossopus fodiens Wagn.) és a pézsmacickány (Myogale moschata Brandt).

6. Vakondfélék.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is