Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
rúgó kicking
rugó spiral
rugó spring
rugós ágy spring bed
rugós fedél... snap lid
rúgós fogó gooseneck
rugós gomb spring stud...
rugós kés switch-knif...
rugós kézi ... spring bala...
rugós kézim... tangent bal...
rúgós ló kicker
rugós osztó... bow divider...
rugós retes... spring stud...
rugós szerk... clockwork
rugós zár spring stud...
rugóshorog carabine-sw...
rugóshorog carbine
rugót kengy... to shackle
rugótartó r... splinter-ba...
rugótok spring gait...

Magyar Magyar Német Német
rugó Feder (e)
rugós & rug... gefedert
rugózik federn

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Rúgó

valamely gépnek, készüléknek, eszköznek v. tárgynak az az alkotó része, mely anyagának rugalmassága következtében eredeti alakjának nyomással, húzással és csavarással való változtatásakor munkát fejt ki v. munkát gyüjt. Azt a rúgót, mely felhalmozott munkájával valamely szerkezetet (p. órát, automatákat, játékszereket hajt, nevezzük hajtó rúgónak; azt, amely a szerkezet eredeti helyéről eltávolított egyik-másik részét ismét visszahozza, visszaható vagy reakciós rúgónak; azt, amely állandó nyomásával a szerkezet valamely részét helyén tartja, nyomó-, s amely kiemelni igyekszik, vagy feszítő vagy húzó rúgónak; azt, amely testek tartására való, tartó rúgónak (kocsirúgó); azt, amely erők mérésére szolgál, erőmérő v. dinamometrikus rúgónak; s végül azt, amely ütve hangot hallat és zenei célokra használható (hangvilla), ütő rúgónak nevezzük. A rúgók anyaga igen sokféle, leginkább kalapálással keményített fémeket, de különösen edzett acélt használnak, mert a fémek a nyomást, húzást és csavarást a legjobban állják. A húzó erők munkájának felhalmozására különösen a levegő igen alkalmas. A merev anyagokból (acél, sárgaréz, fa) való rúgókat rudacskák v. lapok, esetleg ezek nyalábjai, vagy tekercs vagy kosszarvszerüen csavart szalagok v. sróf alakban csavart drótok alkotják.

Az A-val jelölt az első csoportba (lapos nyaláb), a D-vel jelölt a másodikba (kosszarv-alak) és a BC-vel jelölt a harmadikba (srófalak) tartozik. Az A és D nyomásra, a B húzásra, nyomásra vagy csavarásra és a C húzásra való. Az órarúgókat l. Óra. A srófalaku rúgókat ugy készítik, hogy az acéldrótot vagy szalagot forgó hengerre vagy kúpra csavarják.

A kétszeresen kúposodó rúgót (butorrúgó) előtüntetett fából való és srófmenetszerüen kirovott kettős A B kúpon alakítják. A két kúpot az aa hajtótengelyre dugják olyformán, hogy csúcsuk össze ér. A drót, illetőleg szalag egyik végét a rovatékre erősítik, s amint a hajtótengelyt b forgatóval forgatják, a drót, illetőleg szalag a rovatokba fekszik, s a két kúp alakját ölti fel. A műveletet azzal fejezik be, hogy a drót végét levágják és a csapágyakból kiemelt tengelyről az A kúpot lehúzzák. Újabban ily rúgók gyártására szintén gépeket használnak.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is