Rum
élvezeti cikk
szeszes folyadék, mely a cukornád melaszából
olyképen készül, hogy ezt vizzel higítva, élesztő hozzáadása nélkül, tehát
önerjedés által, erjesztik és ledesztillálás utján nyerik. E néven a
kereskedésbe jövő gyártmányok értéke a nyersanyag minősége és az előállítás
helye szerint igen különböző. A legjobb rum csakis a melaszból készül, de ezt a
cukornád hulladékaival is keverni szokták, igy a cukornád leválasztásánál
keletkező habot (skimmings) is elhasználják, ehhez még vizet adnak, vagy vizet
és az előző rumkészítésnél nyert moslékot (dunder) kevernek hozzá és önerjedés
útján hagyják elerjedni. Végre készítenek még rumot a habból és a
cukorhulladékból is, de ezt a termelési hely lakossága fogyasztja el. Ennek íze
erősen savanyu. Angol- és Franciaországban a rumot tafiának is hivják, Madagaszkarban
epdig guildivenek. A rumgyártás középpontja Ny.-India, a legtöbb rumgyár van
Jamaica, Cuba, Trinidad, Guadeloup stb. szigeteken. Ugyszintén sok gyár van az
Antillákhoz közel fekvő délamerikai részben, ugyszintén Brazilia is termel
rumot, Madagaszkár szintén. Az erjedés körülbelül három nap után befejeződik és
a szesztartalmu cefrét mielőbb le kell desztillálni, mert igen könnyen
megsavanyodik. Először egy gyenge alkoholtartalmu folyadékot nyernek, mely
ismételt lepárlás után már a rumot adja. Ennek alkoholtartalma 70-75%. A forró
égöv alatt uralkodó nagy melegnél az elerjedt cefrében levő alkohol az
ecetsav-fermentum által könnyen ecetsavvá változik át. Ez a lepárlásnál az
alkohollal ecetétert alkot. Az ecetéter kis mennyiségben a rum jóságát emeli,
amennyiben kellemes aromát kölcsönöz neki, de nagyobb mennyiség ugy szagát mint
ízét hátrányosan befolyásolja. Miután az ecetéter a lepárlás első részében megy
át, a párlat első részét külön fogják fel. A rum aromájának emelése céljából
különféle levelekkel, fahéjakkal v. ananásznedvvel szokták keverni. A
jamaica-rum a legjobb, ezt ugy készítik, hogy az erjedő folyadékhoz bizonyos
mennyiségü cukornedvet, sőt cukornádat adnak. A fiatal rum íze nyers. Hosszabb
idei raktározás után értékesebb lesz. Eredeti szine csak hordókban való állás
után jő ltére, azonban festék hozzáadása által is szokták barna szinét
előidézni. Valódi rum a kereskedelemben ritkán fordul elő, a legnagyobb része
hamisított. A valódi rumot szesszel vágják össze és cukor couleurrel és tinkturákkal
megfestik. A finomabb rumutánzat ugy készül, hogy szesz vizzel és kevés eredeti
rummal keverik és lepárolják, annyira, hogy szesztartalma megfeleljen a
ruménak. A mesterséges rum (façon-rum) vagy egy- általában semmi valódi rumot,
vagy ebből igen keveset tartalmaz. A mesterséges rum alkohol, viz és rumolajból
készül. A rumolaj ecetéter, vajsavéter, hangysavéter stb. anyagok keverékéből
áll.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|