Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
rum hard stuff
rum rum
rumbatök maraca
rumli ruckus
rumli screw-up
rumos feket... laced coffe...
rumos limon... shrub
rumpli washboard

Magyar Magyar Német Német
Rum... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Rum

szeszes folyadék, mely a cukornád melaszából olyképen készül, hogy ezt vizzel higítva, élesztő hozzáadása nélkül, tehát önerjedés által, erjesztik és ledesztillálás utján nyerik. E néven a kereskedésbe jövő gyártmányok értéke a nyersanyag minősége és az előállítás helye szerint igen különböző. A legjobb rum csakis a melaszból készül, de ezt a cukornád hulladékaival is keverni szokták, igy a cukornád leválasztásánál keletkező habot (skimmings) is elhasználják, ehhez még vizet adnak, vagy vizet és az előző rumkészítésnél nyert moslékot (dunder) kevernek hozzá és önerjedés útján hagyják elerjedni. Végre készítenek még rumot a habból és a cukorhulladékból is, de ezt a termelési hely lakossága fogyasztja el. Ennek íze erősen savanyu. Angol- és Franciaországban a rumot tafiának is hivják, Madagaszkarban epdig guildivenek. A rumgyártás középpontja Ny.-India, a legtöbb rumgyár van Jamaica, Cuba, Trinidad, Guadeloup stb. szigeteken. Ugyszintén sok gyár van az Antillákhoz közel fekvő délamerikai részben, ugyszintén Brazilia is termel rumot, Madagaszkár szintén. Az erjedés körülbelül három nap után befejeződik és a szesztartalmu cefrét mielőbb le kell desztillálni, mert igen könnyen megsavanyodik. Először egy gyenge alkoholtartalmu folyadékot nyernek, mely ismételt lepárlás után már a rumot adja. Ennek alkoholtartalma 70-75%. A forró égöv alatt uralkodó nagy melegnél az elerjedt cefrében levő alkohol az ecetsav-fermentum által könnyen ecetsavvá változik át. Ez a lepárlásnál az alkohollal ecetétert alkot. Az ecetéter kis mennyiségben a rum jóságát emeli, amennyiben kellemes aromát kölcsönöz neki, de nagyobb mennyiség ugy szagát mint ízét hátrányosan befolyásolja. Miután az ecetéter a lepárlás első részében megy át, a párlat első részét külön fogják fel. A rum aromájának emelése céljából különféle levelekkel, fahéjakkal v. ananásznedvvel szokták keverni. A jamaica-rum a legjobb, ezt ugy készítik, hogy az erjedő folyadékhoz bizonyos mennyiségü cukornedvet, sőt cukornádat adnak. A fiatal rum íze nyers. Hosszabb idei raktározás után értékesebb lesz. Eredeti szine csak hordókban való állás után jő ltére, azonban festék hozzáadása által is szokták barna szinét előidézni. Valódi rum a kereskedelemben ritkán fordul elő, a legnagyobb része hamisított. A valódi rumot szesszel vágják össze és cukor couleurrel és tinkturákkal megfestik. A finomabb rumutánzat ugy készül, hogy szesz vizzel és kevés eredeti rummal keverik és lepárolják, annyira, hogy szesztartalma megfeleljen a ruménak. A mesterséges rum (façon-rum) vagy egy- általában semmi valódi rumot, vagy ebből igen keveset tartalmaz. A mesterséges rum alkohol, viz és rumolajból készül. A rumolaj ecetéter, vajsavéter, hangysavéter stb. anyagok keverékéből áll.

Forrás: Pallas Nagylexikon

Kapcsolódás



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is