Sajtméreg
Vaughan 1883. és 1884. észlelt tömeges sajtmérgezést
Michinganban s ez alkalommal sikerült neki a mérges sajt fő hatóanyagát a
tirotoxint előállítani. Ptomain ez, amely romlott tejben, tejfölben, turóban,
tejszines fagylaltokban és habos tésztákban, de leginkább a büdös, szétfolyó,
sokáig állott, rothadó sajtban képződik illó zsírsavakkal együtt. Ez is
baktériumtermék, de hogy melyik baktériumé, az még nincsen felderítve. A
mérgezési tünetek a méreg helybeli erős izgató hatásán és távolhatásán
alapulnak, ennek megfelelőleg a gyomor és belek részéről heves gyuladás
fejlődik hányással, kimerítő, koleraszerü hasmenéssel, s ehhez az idegrendszer
részéről erős remegés, görcsös rángások, rágóizomgörcs és súlyos deliriumok
csatlakoznak. A halál rendesen 24 órán belül áll be, gyógyuló esetekben az
egészség teljes helyreállításához 8-10 nap szükséges. A gyógykezelés a méreg
eltávolításából (hánytató, hashajtó, bélmosások) és tüneti szerelésből áll
(bódítók, majd excitanciák); de legfontosabb a gondos elővigyázat, az élelmi
cikkek kellő ellenőrzése.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|