Saláta
(növ., Lactuca L.), a fészkesek nyelvesvirágu és tejelő
családjának jobbadán egy-, ritkán kétnyáréltü tagja. Kopasz, sőt berzedten
szőrös füvén a tőlevél kerekded, épszélü, a többi fokozatosan metélt, sőt agyaros
szélü, a felső épszélü és lándsás; valamennyi nyeletlen. Terméskéjüket
pihebóbitájukkal a szél hordja szét. Az É-i mérsékelt égöv vagy 60 faját termi.
A sárgavirágu keszeg-S (L. Scariola L.) szárnyasan hasogatott váltakozó
leveleinek felső lapja keletnek fordulva áll (l. Kompasz-növények). A kertit
(L. sativa L.) tőle származtatják. Míveléssel sokféle szinü, bodrozatu és
boruléku fajtája keletkezett, melyek három csoportba foglalhatók: a) fejes, b)
kötözött (nyári endivia, római S.) és c) levelenkint metélni való (olasz
endivia). A S. táplálóbősége csekély; 93,94% víz, 1,924 fehérje, 0,375 zsír,
0,113 cukor, 1,98 egyéb nem nitrogénes vegyület, 0,879 celluloza és 6,78% hamu
van benne. A kék virágu évelő S. (L. perennis L.) másutt vadon szolgál étkül;
tavaszi levélrózsáját betakarással fehérítik meg. A mérges S. (L. virosa L.)
tejéből készül a lactucarium (l. o.) nevü orvosszer. Néhol még termesztik is,
de a S. fajainak teje mind ilyes. - S.-nak neveznek többféle ételt is, sőt
ecetesen más növény (p. ugorka, paszuly, paprika, burgonya stb.) részét is.
Voltaképen (sal=só) sózottat jelent, p. osztriga-, homár-, héring-S., amiben
legföljebb a mellé adott hagyma a növény része. Azonban éppen ecetes
mellékétkül más növénéyt is használnak. Ilyen a galambbegy-S. (Valerianella
olitoria L.), cikória- v. endivia-S., raponca-S. (Campanula Rapunculus L.) stb.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|