Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
salátakokté... ----

Magyar Magyar Német Német
salátakokté... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

salátakoktélok

A salátákhoz hasonló készítmények, kehelypoharakban tálaljuk. Túlnyomó részben, a salátákkal szemben az alkotóelemeket nem keverjük össze az öntettel, mártással, hanem rétegezve helyezzük a kehelybe és leöntjük a mártással.
Dekoratívan díszíthetjük minden olyan elemmel, ami a koktél alkotórésze illetve azokhoz színben és ízben alkalmazkodik. Ne használjunk olyan díszítő anyagokat amellyek nem ehetők, mint például díszkardok, pálcikák, mini esernyők!
Előételként adhatjuk többfogásos étrendekben, a salátákhoz viszonyitva fél vagy negyed adagot tálalunk. Esti étkezéseknél a leves helyett kínáljuk, ezzel könnyebbé tehetjük a menüt. A koktélos kelyheket úgynevezett krusztázással díszítjük, amit a következőképpen készítünk:
Egy lapos tányérba egy-két millimeter vastagságban olvasztott és visszahűtött aszpikot öntünk, egy másikba apróra vagdalt petrezselyem-, metélőhagyma-, kaporzöldet vagy fűszerpaprikát, kókuszreszeléket, de bármilyen a koktéhoz illő apró anyagot teszünk. A poharat szájával lefelé fordítva először az aszpikba, majd az aprítot vagy fűszeranyagba mártjuk, így az a szélére tapad és vékony csíkban díszíti.
A kelyhekbe kanál segítségével töltsük az előkészített anyagokat, hogy a pohár szélét és talpát ne kenjük össze. Célszerű tálalás előtt a poharakat lehűteni és abba jól lehűtött koktélt tálalni, hogy tálalás után már ne keljen hűteni.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is