Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Santa Cruz... ----

Magyar Magyar Német Német
Santa Cruz... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Santa Cruz

1. folyó, l. Rio S.

- 2. S., sziget, l. Sainte-Croix.

- 3. S., Gobernacion de S., argentinai territorium Chile, a 46-ik szélességi kör, az Atlanti-oceán és a köztársaság D-i határa közt, 294 000 km2 területtel. Ny-i részén az Andok és bennök vulkánok emelkednek, aminő a Chalten (2170 m.), a San Clemente stb. Legdélibb részében a Cordillera Latorre vonul át K-nek. Nagyobb része a patagoniai fensíkba esik bele, ahol a Deseado, Gio, Olnie, Rio Chico, S., Coile és Gallegos folynak K. felé. Tavakban sincs hiány; ilyenek a Viedma, az Argentino stb. Jobb kikötőhelyekPuerto Deseado, San Julian, és a Gallegos torkolatai. Csakis a parton van kissé sűrübb lakosság, belseje csaknem lakatlan. Főhelye S. a S. folyó mellett, mások szerint pedig Gallegos.

4. S., Bolivia D.-amerikai köztársaság egyik departamentója, Brazilia, Beni, Cochabamba és Chuquisaca közt, mintegy 325 000 km2 területtel, 100 000 lak., akik közt mintegy 70 000 fehérbőrü és korcs, a többi tiszta indus. Dny-i részét kivéve, ahova az Andok nyulnak be, sík terület, a Gran Chaco folytatása. D-i része a Llanos de Chiquitos meglehetősen kopár, rajta sok a sós mocsár; egyes elszigetelt hegyek is (Cerro Tamane, Cerro San Miguel) emelkednek rajta. Az É-i része, a Llanos Guarayos, termékeny terület. A Dny-i rész vizei a San Miguelbe gyülnek össze; az Ény-i részt pedig a Guapay, vagyis Rio Grande, a Piray, a Yapacani és a Chimore öntözik. A kávé, kákao, vanilia, cukornád, pamut, indigó, szőllő, rizs, a déli gyümölcsök bőven megteremnek; a szarvasmarhák, juhok sertések és kecskék nagy számban tenyésznek. Fontos kiviteli cikk a kinahéj. A S., vagyis S. de la Sierra nevü főváros és püspöki székhely, a Piray egy kis mellékvizénél, a D-i sz. 17° 46´ 551/2 alatt, mintegy 10 000 lak. Az 1575. alapított város a környék termékeivel élénk kereskedést űz; fontos állomása azonkivül a Paraguajba utazóknak.

5. S., német gyarmat Rio Grande do Sul braziliai államban, a Jacuhy felső folyásánál, összesen mintegy 18 000 lak., dohányültetvényekkel, állattenyésztéssel.

6. S., marokkói kikötőhely, l. Agadir.

7. S., az ugyanily nevü county (1092 km2, ter., 13 000 lak.) székhelye California É.-amerikai államban, a San Lorenzo torkolatánál, ahol a Monterey-öbölbe torkollik, (1890) 5596 lak., tengeri fürdőkkel, mészégetéssel, bőrcserzéssel, puskapor- és papirgyártással. Közelében néhány példánya van az óriási Sequoia sempervirensnek.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is