Sásolás
vagy sarlózás, a nagyon buja gabonavetések levélzete egy
részének - a gabona sásának- lesarlózása; leginkább a búzavetéseknél
gyakorolják; célja a buja vetések megdülésének a megakadályozása. A S.-t
sarlóval vagy kaszával végzik. A munkánál ügyelni kell arra, hogy a gabonának
csakis a sását vágják le, ne pedig a fejlődő kalászt, ezért sohasem szabad a
gabonát tőből lesarlózni, mert az ily gabona, ha hoz is új hajtásokat, ezek
soha sem lesznek oly erősek mint a levágottak, éppen ezért későre se szabad
hagyni ezen munkát. Némely helyen S. helyett legeltetik a gabonavetést, ami
csak akkor nem lesz káros, ha az állatok nem harapják le tőből az egyes
hajtásokat.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|