Savó
a sajtkészítés mellékterméke. A tej azon alkatrészeit
tartalmazza, melyek nem maradnak a sajtban; ilyenek a viz, tejcukor, ásványi
anyagok és a tejnek ojtó által meg nem altatható fehérjenemü anyagai. A savó
azonkivül zsírt is tartalmaz, mert midőn a sajtkészítésnél az ojtó által
megaltatott tejzsendét felaprítják, zsír szabadul ki belőle, mely a savóhoz
keveredik. A savó részint emberi s állati lapul szolgál, részint vajat, ordát
(zsendicét) és tejcukrot lehet belőle készíteni; vajat azonban csak akkor
érdemes a savóból készíteni, midőn friss tejből kemény sajtot csinálnak, mert
csak itt nyerünk elég kövér savót. Savó az orvostanban, l. Szerum.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Kapcsolódás
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|