Savtartalom
A borban a borkősav, almasav, szukcinsav (borostyánkősav)
jelenléte van bebizonyítva. Ezek legnagyobb részt mint savanyu sók (borkő)
vannak jelen. A bornak savtartalmát ismert lúgtartalmu (szabályos) oldatokkal
mérjük, midőn is a lemért mennyiségü borhoz egy fokosztályos üvegcsőből
(buretta) addig csöpögtetünk lúgoldatot, mig az a lakmuszpapirost sem meg nem
vörösíti többé, de még meg sem kékíti. Vörös boroknál a neutralizáció ezen
hatását sárga szinü kurkumapapirossal vizsgáljuk, melyet a leghígabb lúg is
azonnal megbarnít. A jó borok savtartalmu 0,6-0,7% szokott lenni s az 1%
savtartalmu bor leginkább csak savanyu vizzel keverten élvezhető.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|