Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
scampoLatin neve: Tinca tinca Német neve: Schleie Angol neve: Tench Népies nevei: Cigányhal, Gyászkeszeg, Sárhal, Vargahal A pontyfélek családjába tartozik, testalkata nyújtott, uszonyai lekerekítettek. Apró pikkelyek fedik a testét és rendkívül vastag nyálkaréteg borítja. Színében a zöldes árnyalatok dominálnak, szája végállású, szájszegletében két bajusz szál van. Egész Európában megtalálható, főleg a lassan áramló, de inkább a mocsaras állóvizeket-holtágakat kedveli. Apró állatokkal táplálkozik, amelyeket az iszapból túr ki. Háromnyaras korában húsz-harminc dekás súlyt ér el, de későbbi fejlődése során egy-két kilósra is megnőhet. Szívós hal, sokáig életben marad a kifogás után. Húsa erősen szálkás, de sütve, roston sütve igen ízletes ételt készíthetünk belőle. Előkészítése, tisztítása nagy figyelmet igényel, hiszen a vastag nyálkával borított pikkelyek eltávolítása nem kis feladat. Az elkábított halat néhány másodpercre forró vízbe, majd hideg vízbe mártjuk, így könnyen el tudjuk távolítani a pikkelyeket a bőrével együtt. Ezután a belsőrészeit távolítjuk el, majd sózzuk és a készítendő ételnek megfelelően sütjük vagy pároljuk. Szerkesztette: Lapoda Multimédia Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|