Kisszótár
Címszavak véletlenül
|
sebes pisztrángLatin neve: Salmo trutta Német neve: Forelle Angol neve: Megnyúlt testű, áramvonalas alakja oldalról kissé lapított. Szája felsőállású, benne apró hegyes, befelé álló fogak vannak. Az úszói fejlettek, farokúszója enyhén bemetszett. Testén apró pikkelyek találhatók, amelyek mélyen ülnek a bőrében. Színe zöldes és olajbarna a hasa felé világos sárga árnyalattal, benne különböző nagyságú szemfoltokkal. A pisztrángok színe és mintázata erősen változó, ebben a tartózkodási helyük is szerepet játszik. Jellegzetes ismertetőjele a hátúszó mögött található zsírúszó. Az eredetileg vándorló életmódot folytató pisztrángfajták természetes elterjedése egész Európára tehető. Megtalálható Észak-Amerikában, Új-Zélandon és Ausztráliában is. Hazánkban a sebes folyású hegyipatakokban a tisztavízű, oxigéndús, hűvös búvóhelyekkel tarkított helyeken tartózkodik. Gazdaságilag igen fontos halfajta, hiszen jelentős export cikk. Mesterséges szaporítását az elsők között dolgozták ki, már az elmúlt században. Fogási tilalma a hazai halfajok közül a leghosszabb idejű: október 15-től április 30-ig tart. A mérethatár 22 cm-ben van meghatározva. Egyes intenzíven telepített vízszakaszokon még szigorúbb szabályok korlátozzák a fogását /pl.: a viszlói patak/. Vizeinkben 30-40 cm hosszúra nő meg, a súlya 2-3 kiló lehet. Ízletes húsa miatt az ínyencek kedvelt hala, kevés szálka van benne és elenyésző mennyiségű zsiradékot tartalmaz. Konyhai előkészítése: A pisztrángot kiemeljük a vízből, vigyázzunk nyálkás bevonatára, ha kékrefőzve akarjuk elkészíteni. Fejére mért ütéssel elkábítjuk, hasát felvágjuk, belsőségeit eltávolítjuk, kopoltyúját kivesszük. A nagyobb példányokat filézhetjük és szeleteljük. Szerkesztette: Lapoda Multimédia Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is |
|