Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
sín guide
sín rail
sín rails
sín splint
sín track
sín tracks
sín (csontt... junk
sín nélküli... trackless
sínautó railcar
sínbe rak to splint
sínbe rakás... splintering...
sínbe tesz to splint
síncsavar lag screw
sínek metals
sínen robba... torpedo
sínféksaru skate
sínfektető ... layer
síngyalu spreader
sínheveder clip
sínheveder fish

Magyar Magyar Német Német
sín Pfeife (e)
sín Schiene (e)...
sintér Abdecker (r...

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Sín

a kocsikerék abroncsa (l. Kerékabroncs), nevezik még a német származású ráf szóval is. Szerepe van ezen a ráfszögnek és talpsrófnak is. - A vasúti sinek jellegzetes alakjait l. az 1-8. ábrán. A lapos, nyerges, széles talpú és összetett sineket közvetlenül az aljakra erősítik meg (l. Felépítmény); a gomba- és kettős fejü sínt sarukba helyezik. Az utóbbiakat Angolországban használják, az európai szárazföldön azonban a széles talpú sin használata van elterjedve, melyet feltalálójáról Vignoles-sínnek (l. Góliát-sín) is neveznek. A sinek összeillesztését l. Kapcsoló anyagok.

[ÁBRA] 1. ábra. Lapos sin. 2. ábra. Nyeregsín

[ÁBRA] 3. ábra. Gombafejű sín. 4. ábra. Kettős fejü sín. 5. ábra. Széles talpu (Vignoles) sín

[ÁBRA] 6. ábra.

[ÁBRA] 7. ábra.

[ÁBRA] 8. ábra.

A sinek folyóméterének súlya felette változó, nemkülönben hosszúságuk is. Hazánkban előforduló legnehezebb sinek folyómétere: 42,8 kg. és legnagyobb hossza: 12 m. A sinek anyaga régebben vas, újabban acél; az előbbinek megengedett megterhelése cm2-enként 800 kg., utóbbié 1000 kg.

A sinek gyártását (l. Vas) szigorúan ellenőrzik s átvételükkor biróképességüket behatóan kipróbálják, l. Sínpróbák. - A faesztergán, ha az főképen csak hosszabb tárgyak esztergálására való, a véső alátámasztására az eszterga ágyazatával párvonalasan, kevéssel a tárgy forgási tengelye fölött és előtte egy hosszabb, néha felső szélén megvasalt faléc fekszik, ez az eszterga sínje.

[ÁBRA] 6. 7. 8. Összetett sinek

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is