Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Soissons... ----

Magyar Magyar Német Német
Soissons... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Soissons

1. Bourbon Károly, S. gróf, Condé Lajos (I.) hercegnek második nejétől, Orléans-Longueville Franciska hercegnőtől született fia, ki által a S. grófság a Bourbon-Condé-család birtokába került, szül. 1566., megh. 1612 nov. 1-én. A vallásháborukban felváltva, hol az udvar, hol Henrik navarrai király és a hugenották mellett foglalt állást; de végre egészen az utóbbiakhoz csatlakoztt, kinek a coutrasi ütközetben jelentékeny szolgálatokat tett.

2. S. Bourbon Lajos, S. gróf, az előbbinek fia, szül. Párisban 1604 máj. 11., elesett 1641 jul. 6. Követte atyját a grand-maôtre tisztében s a dauphinéi kormányzóságban. Alig volt 16 éves, midőn az anya-királynét, Medici Máriát, fia XIII. Lajos ellenében hathatósan támogatta; egyidejüleg azonban, hogy félelmetessé tegye magát, titokban a hugenottákkal kezdett alkudozásokat. De midőn az utóbbiak bizalmatlanul elfordultak tőle, nyiltan király hivének vallotta magát, ki 1622. a protestánsok elleni hadjáratában is követett. Mint a Richelieu herceg élete ellen szőtt összeesküvés részese, utóbb kénytelen volt Olaszországba menekülni, de XIII. Lajos által visszahivatván, La Rochelle ostromával bizatott meg. 1630. megvásárolta Condé hercegtől S. grófságot; azután másodszor elkisérte a királyt Olaszországba s visszatérve Champagne és La Brie kormányzójává neveztetett ki. Mint Richelieu kérlelhetetlen ellensége, egy újabb összeesküvésbe bonyolódván a hatalmas bibornok élete ellen, Sedanba menekült, hol Bouillon és Guise hercegekkel és a spanyolokkal szövetkezett Richelieu ellen. A szövetségesek egy ellenük kiküldött királyi csapat felett 1641 jul. 6. Marfée mellett ugyan diadalt arattak, de S. az ütközetben elesett. Vele kihalt a Bourbon-Condé-ház S.-i mellékága; a birtok s a cím Mária nővérének másodszülött fiára szállott. Mária hercegnő 1625. Szavójai Carignan Tamás Ferenc herceghez ment nőül.

3. S. Szavójai Jenő Móric, S. gróf, Szavójai Carignan Tamás Ferenc herceg fia, az előbbi unokaöccse, szül. Chambéryben 1635., meghalt 1673 jun. 7. Ifju korában az egyházi pályára lépett, melyet azonban nemsokára a katonaival cserélt fel s 1657-ben nőül vette a szépségéről hires Mancini Olimpiát (l. o.), Mazarin bibornok unokahugát, ki őt a svájci testőrség ezredesévé és Champagne kormányzójává nevezte ki. 1667-ben részt vett a flandriai hadjáratban s 1672. XIV. Lajos által tábornokká neveztetett ki, mely minőségében kitüntette magát Hollandiában és a Rajna mellékén. Öccse volt a hires Szavójai Jenő herceg (l. Jenő); idősebb testvére Tamás Lajos, fentartója a S.-Szavója-családnak, mely egyik unokájában 1734. kihalt.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is