Somlyai bor
elsőrendü magyar boraink egyike, mely a Somlyó-hegyen terem.
Az egész szőllőterület 517 ha., melyen körülbelül 3500-4000 hl. bort szűrnek. A
Somlyó-hegyet négy fő részre osztják: a vásárhelyi, jenei, nagyszőllősi és
dobai oldalra; legjobb bor terem a vásárhelyi oldalon. Fő szőllőfajták:
sárfehér és rakszőllő, továbbá furmint, budai zöld és olasz rizling, melyet
gondosan mívelnek, öt kapálásban részesítenek s újabban erősen trágyáznak;
sajnos, hogy a filloxera már itt is nagyon befészkelte magát. A szüret a
Somlyó-hegyen ősi szokás szerint okt. 21-én Orsolya napján kezdődik s az első
lefejtést december végén vagy januárban végzik. A S. pompás zamatu, némileg
zöldesbe hajló szinü fehér bor, mely több évi gondos pincekezelést kiván, mig
kifejlődik. A szőllőmívelés és borkezelés egyébiránt a balatonmellékivel, főleg
a badacsonyival egyezik.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|