Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Somlyai bor... ----

Magyar Magyar Német Német
Somlyai bor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Somlyai bor

elsőrendü magyar boraink egyike, mely a Somlyó-hegyen terem. Az egész szőllőterület 517 ha., melyen körülbelül 3500-4000 hl. bort szűrnek. A Somlyó-hegyet négy fő részre osztják: a vásárhelyi, jenei, nagyszőllősi és dobai oldalra; legjobb bor terem a vásárhelyi oldalon. Fő szőllőfajták: sárfehér és rakszőllő, továbbá furmint, budai zöld és olasz rizling, melyet gondosan mívelnek, öt kapálásban részesítenek s újabban erősen trágyáznak; sajnos, hogy a filloxera már itt is nagyon befészkelte magát. A szüret a Somlyó-hegyen ősi szokás szerint okt. 21-én Orsolya napján kezdődik s az első lefejtést december végén vagy januárban végzik. A S. pompás zamatu, némileg zöldesbe hajló szinü fehér bor, mely több évi gondos pincekezelést kiván, mig kifejlődik. A szőllőmívelés és borkezelés egyébiránt a balatonmellékivel, főleg a badacsonyival egyezik.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is