Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Sonkoly... ----

Magyar Magyar Német Német
Sonkoly... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Sonkoly

a csurgatás, sajtolás, préselés után visszamaradó rész. Ily értelemben az olajverés után az olajos magvak szerint elnevezett S.-t: len-, repce-, tökmag- stb. S.-t (más néven pogácsát) nyerünk. A méhész a lépes méz csurgatása után visszamaradó részeket, melyek viaszon kivül himpor, nimfa-hártyák, hol méhek és egyéb tisztátlanságokból állanak, mondja S.-nak, melyet megfelelő hőmérsék mellett vásznon átpréselve vagy viaszolvasztóban kifőzve nyeri a viaszt (l. o.). Néhol a lépes mézet S.-os méznek mondják.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is