Spanyol bor
Spanyolország mintegy 25 millió hl. bortermeléssel (1892)
még mindig a legnagyobb bortermelő országok közé tartozik, noha a filloxera
több mint 200,000 ha. szőllőt pusztított el. Legnevezetesebb S. a sherry (l.
o., xeresi, jeresi) és a malaga-bor (l. o.). A szőllőmívelés az egyes
kerületekben felette eltérő; részint olasz módra fákra futtatják a szőllőt,
másutt ellenben a bakmetszés divatos minden karózás nélkül. A borkezelés jó
pincék hiányában nagyon kezdetleges; a bort falazott ciszternákban tartják és
gyakran cserépedényekben s bőrökben szállítják. A bort sokfelé gipszezni is
szokták. A must egy részét sziruppá főzik s a könnyebb, silányabb borokból
szeszt főznek, melyeket azután a borok szeszezésére használnak. Jó S.-ok még a
paraxetesi, a negro rancio vörös, s általában a jobb S.-ok sherry-, malaga-
vagy madeira-borokká feldolgozva jönnek kereskedésbe.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|