Legyen Ön is szerkesztőnk!
Küldjön be címszót!

Pályázatok

Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Spanyol bor... ----

Magyar Magyar Német Német
Spanyol bor... ----

Címszavak véletlenül



Legújabb kommentek



Címszó:
Tartalom:

Spanyol bor

Spanyolország mintegy 25 millió hl. bortermeléssel (1892) még mindig a legnagyobb bortermelő országok közé tartozik, noha a filloxera több mint 200,000 ha. szőllőt pusztított el. Legnevezetesebb S. a sherry (l. o., xeresi, jeresi) és a malaga-bor (l. o.). A szőllőmívelés az egyes kerületekben felette eltérő; részint olasz módra fákra futtatják a szőllőt, másutt ellenben a bakmetszés divatos minden karózás nélkül. A borkezelés jó pincék hiányában nagyon kezdetleges; a bort falazott ciszternákban tartják és gyakran cserépedényekben s bőrökben szállítják. A bort sokfelé gipszezni is szokták. A must egy részét sziruppá főzik s a könnyebb, silányabb borokból szeszt főznek, melyeket azután a borok szeszezésére használnak. Jó S.-ok még a paraxetesi, a negro rancio vörös, s általában a jobb S.-ok sherry-, malaga- vagy madeira-borokká feldolgozva jönnek kereskedésbe.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Szóljon hozzá!


Neve: (megjelenik)

E-mail címe: (nem jelenik meg)

Üzenete:



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is