Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Springfield... ----

Magyar Magyar Német Német
Springfield... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Springfield

(ejtsd: szpringfild), több város az északamerikai Egyesült-Államokban; a jelentékenyebbek: 1. Illinois állam és Sangamon County fővárosa, 136 km.-nyire Saint-Louistól, a Sangamon bal partja közelében, vasutak mellett, (1890) 24,965 lak., gyapju- és fémiparral; új kapitoliummal, vámházzal, arzenállal, többféle iskolával és jótékonysági intézettel; közelében (3 km.) az Oak ridger nevü parkszerü temető, amelyben az 1874. emelt Lincoln-emlék áll. S.-et ültetvényei miatt Flower Citynek (virágváros) nevezik. 1822. alapították és 1837. lett állami fővárossá.


2. S., Hampden county székhelye Massachusettsben, 122 km.-nyire Bostontól, a Connecticut bal partján, vasút mellett, a folyó jobb partján fekvő külvárosát West-S.-et is beleszámítva, (1890) 44,180 lak., az Egyesült-Államok legfontosabb fegyvergyárával és arzenáljával, amely 700 munkást foglalkoztat, revolver-, kocsikészítéssel, pamut-, gyapjufonással és szövéssel, arany- és ezüstékszerkészítéssel, papirosmalmokkal és szemüvegkészítéssel. A széles utcákból álló szép város legkiválóbb épülete a City Hall, a nyilvános könyvtár 40,000 kötet könyvvel és természetrajzi gyüjteménnyel és az igazságügyi palota. Legszebb sétahelye a Hampden-park. 28 iskolájában több van 6000 tanulónál. 1635. alapították.
3. S., Green county székhelye Misszuri államban, 185 km.-nyire Jefferson-Citytől, a Wilsonnak, a Misszisszippi mellékfolyójának partján, vasút mellett, (1890) 21,850 lak., gyapju- és pamutfonókkal és szövőkkel, vagon-, butor-, dohánygyártással, malmokkal és vasolvasztással. S. Misszuri DNy-i részének kereskedelmi középpontja.
4. S., Clark county székhelye, 72 km.-nyire Columbustól, a Mad és Lagonda összefolyásánál, vasutak mellett, (1890) 34,845 lak., élénk iparral, amelynek fő ágai a malomipar, vasolvasztás, gép, papirosgyártással, lenmagolajpréseléssel, nagy számu sarló- és kaszakészítéssel (évenkint több mint 30,000); búza-, liszt-, kukorica-, marha- és sertéskereskedéssel, különböző iskolákkal.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is