Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
sün urchin
sündisznó hedgehog
sündisznó porcupine
sündisznó porpentine

Magyar Magyar Német Német
sündisznó Igel (s)

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Sün

(állat, Erinaceus europaeus L.), a rovarevő emlősök egyik, nálunk is közönséges faja. Teste zömök, rövid; feje nem nagyon hosszu és orrmánnyá módosult arcorrba megy ki; szemei és fülei meglehetős nagyok; lábai rövidek, esetlenek, ötujjasok, erőskarmosak; farka rövid; bundája hátán tüskés. Mintegy 25-30 cm. hosszura és 12-15 cm. magasra nő; farka 2,5 cm. hosszu. Pofája fehér vagy vörhenyes-sárga; nyaka és hasa világos vörhenyes-sárga, szürke v. fehéresszürke; bajusza fekete; tüskéi barázdásak, sárgásak, közepükön és csúcsukon sötétbarnák. Egész Európában mindenütt otthonos a hidegebb országok kivételével. Igen gyakori Oroszországban. Az Alpesekben 2000 m. magasságban is otthonos. Erdőkben, mezőkön, hegységekben, térségeken, kertekben egyaránt felüti tanyáját. Faodvakat, lehullott falevelek halmazát, kőfalüregeket keres fel lakásul. Néha 30 cm. mélyre is beássa magát a földbe, vackának két kijárást készít, lakását falevelekkel, szalmával és szénával béleli ki. Magánosan él s legfeljebb nőstényét tűri meg társaságában. Nappal csak egészen csenes helyeken mutatkozik. Veszély idején összegomolyodik s ilyenkor tüskéi minden oldalon védelmezik, de ha vizzel leöntik vagy dohányfüstöt fujnak reá, kinyujtózkodik. Látása gyenge, de hallása annál erősebb. Igen félénk és óvatos, de ügyes vadász. Nappal alszik, de szürkületkor vadászatra indul. Főleg rovarokat, férgeket, csigákat, egereket, békákat, kigyókat fogyaszt, de a kis madarakat is megtámadja. A gyümölcsöt sem veti meg. A viperát is megtámadja s ennek marása reá nézve ártalmatlan. Áprilisban és májusban párzik. A nőstény hét hét mulva 3-6 kölyket fiadzik, amelyek a második nyáron már anyányiak. Télire meleg fészket készít olyformán, hogy az összehordott szalmában, szénában, lombban, mohában meghengergőzik és tüskéire szúrja fel azokat. Könnyen szelidíthető s az egerek és házi rovarok pusztításával hasznossá válik; de szaga és éjjeli kalandozása némileg alkalmatlanná teszik. Ellenségei a róka és a füles bagoly. Húsát néhol eszik. A régi rómaiak tüskés bőrét a kendertisztításnál használták.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is