Sűrítő szer
(franc. épaissage; ang. thickening vagy sizing materials). A
szin- (kelme-) nyomásnál az oldott pácokat és festékeket S.-ekkel keverik,
amelyek célja az, hogy az illető oldat a kelmén szét ne fusson, hogy a S. adta
tapadósságuknál fogva ugy a mintára, valamitn a kelmére is ragadhasson. A S.-ek
többnyire gummi- és keményítőfélék egyes fajaiból, valamint a különböző
dextrinekből származnak. Ilyenek a búza-, a rizs-, a burgonya- és a
tengerikeményítő, a búzaliszt, mely sikértartalmánál fogva jól sűrít, a
dextrinek, u. m. a dextrin, dextringummi, gomme artificielle, léiogomme,
gommeline blanche, gommeline jaune, gommeline brune, adragantine, gomme
d"Alsace, light and dark British gum, calcined starch, amidon, amidon grillé
stb., a különböző gummifélék, u. m. az arab gummi, a senegalgummi, a
tragantgummi stb. Ide tartoznak még a fehérnyék közül a tojás- és a
vérfehérnye, amelyek kiváló sajátsága az, hogy 72-75°C.-nál megalvadnak, a
kazein, mely lúgos folyadékokban oldódik, az enyv és a gelatine. A S.
megválogatásánál figyelembe vesszük első sorban azt, vajon nem okoz-e a
sűrítendő anyagban nem óhajtott változást s általában véve, hogy a sűrítendő
anyaggal teljesen összefér-e? V. ö. Persoz, L"impression des tissus és Sansone,
The printing of cotton fabrics.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|