Szabadszék
elárusító hely, melyben csekélyebb értékü, de egészséges,
valamint olyan húst mérnek ki, mely nyersen élvezve veszedelmes lehet, de főzés
által netaláni ártalmas tulajdonságaitól megfosztható. A Sz. intézménye tehát
lehetővé teszi, hogy olyan hús is, melyet különben meg kellene semmisíteni,
közfogyasztás céljaira értékesítessék, másfelől pedig útját állja annak, hogy
nem teljes értékü hús a rendes piaci áron árusíttassék. A Sz. közintézmény s
mint ilyen a húslátó állatorvos állandó felügyelete alatt kell, hogy álljon és
a hús elárusítása azon ok közlése mellett történik, mely miatt az a Sz.-be
utaltatott. Az intézmény Németország több vidékén igen jól bevált,
Magyarországon azonban még csak tervezik annak meghonosítását.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|