okozói bizonyos légnemü anyagok, melyeket a levegővel az
orrba szívunk s itt a nyálkahártya szaglópálcikáit kémiailag izgatják. Vizben
oldva nem izgatják a szaglóanyagok a szaglópálcikákat, noha nem minden
szaglóvégkészülék érzéketlen ilyen vizben oldott szaglóanyag iránt. A halaknak
és békáknak is van szaglószervök s ez állatoknál a szaglóanyagok kétségkivül
vizben oldva kerülnek oda és izgatják a szaglósejteket. Szagérzést a
szaglóanyagok csak akkor okoznak, ha mozgásban vannak. Erős szaglóanyag szagát
nem érezzük meg, noha az anyag az orrban van, ha lélekzetet nem veszünk, vagy
ha a nyitott szájon keresztül lélekzünk. Ugy látszik, a szaglósejtek az
anyagokat igen gyorsan nyelik el és azért folytonos légáram segítségével új meg
új anyagot kell odavezetni, ha az anyag szagát meg akarjuk érezni. Valaminek
szagát leginkább a hatás első pillanatában érezzük meg; mennél hosszasabban
tartózkodunk az illető légkörben, annál kevésbé van az anyagnak ingerhatása.
Rövid idő mulva meglehetősen erős szagot vagy bűzt nem veszünk észre, még akkor
sem, ha mélyen beleheljük. Az időt, ameddig valamely anyag szagát megérezzük,
több anyagra nézve meg is határozták. Igy a citrom- és narancsolajat átlag 3
perceig, a jódtinkturát 4, a kopaiva-balzsamot 3-4, a kámfort 5-7,
terpentinolajat 5, a kénammoniumot 4-5 percig érezzük meg. Innen van, hogy oly
egyének, akik sokáig tartózkodnak ugyanazon rossz szagu légkörben, nem veszik
észre, minő kellemetlen szagu levegőt lehelnek be, ellenben aki abba belép,
azonnal igen kellemetlennek találja az ott tartózkodást. A szaglótájhoz az
anyagokat inkább a be-, mint a kilélekzett levegő viszi, mivel a kilélekzett
levegőt a torok sajátszerü szerkezete az alsó orrjáratba tereli. Azért érzi meg
ritkán bűzös lehellete szagát maga az ember, még ha akivel beszél, undorral
fordul is el tőle. A belélekzett levegőnek is aránylag csak kisebb része jut a
felső orrjáratba, az a levegő feljebb jut az orrüregbe és közvetetlenül azt a
nyálkahártyarészletet éri, melyben a szaglóideg tényleg végződik; innen a
szagérzés intenzivebb volta szimatolás alatt.
Hatással vannak a szaglótehetségre a különböző mérgek. A
morfin például tetemesen csökkenti a szaglótehetséget, a sztrichnin ellenben
fokozza. Dohányzóknak általában rosszabb a szagló tehetségük, ami nemcsak a
dohányzástól fentartott hurut miatt van igy, hanem a nikotin toxikus hatásának
is az eredménye. A kokainnal mérgezett ember szaglótehetsége eleintén fokozódik
és csak ha a kokainhatás teljesen kifejlődött, tompul el. Hatással van a
szaglótehetségre az idegrendszer állapota is. Vannak emberek, akik felette
gyenge szagokat már messziről észrevesznek, valamint olyanok, akik bizonyos
szagokat ki nem állhatnak. A szaglóérzés teljes hiányának v. betegség, v. a
szagszerv hiányos kifejlődése az oka. A szagérzés foka lnyegesen még az anyag
minőségétől is függ. Általában felette kevés elegendő valamely anyagból
szagának megérzésére. A merkaptanból 1/460.000,000, a klórfenolból 1.600,000,
pézsmából 1/2.000,000, rózsaolajból 1/20,000 mg. szagát már megérezzük.
50,000.000,000 rész levegőben 1 rész klórfenol-tartalom elegendő a szagérzés
támasztására. A zsírsavak közül a hangyasavból 25, az ecetsavból 5, a
propionsavból 0,05, a vajsavból 0,001, a valeriansavból 0,01, capronsavból 0,04
milliomod g. kell, hogy szagát megérezzük. 1 lit. levegőben megérezzük 5 mg.
kámfor, 1 mg. éter, 0,1-0,05 mg. heliotropin, 0,005-0,001 mg. kamarin,
0,005-0,0005 mg. vanillin és 0,001 mg. pézsmának a szagát. Szaglószervünk
érzékenysége tehát felülmulja minden más érzékszerv érzékenységét; nemcsak hogy
ilyen kevés anyag ízét, súlyát nem tudjuk felismerni, hanem kémiai reakció
útján sem sikerülne az anyagok ilyen csekély mennyiségét kimutatni. Pedig az
embernek még tökéletlen a szaglószerve; mennyivel nagyobb mértékben van az
kifejlődve azon vadállatoknál, melyek a vadászt mérföldnyi távolban
észreveszik, vagy a kutyáknál, melyek a vad nyomát szaglószervük segedelmével
követni tudják.
Forrás: Pallas Nagylexikon