Szakkarin
(saccharin), benzoesavszulfinid C7H5SO3N.
Rendkivül édes ízü, a cukornál 280-szor édesebb benzolszármazék, amelyet
toluolból körülményes módon készítenek. Apró tűalaku kristályokból álló test;
op. 224°. Hideg vizben nehezen (15°-on, 330 sr. vizben), de a forró vizben (28
sr.) könnyen oldódik. Nátriumhidroxiddal v. nátriumkarbonáttal összehozva,
vizben könnyen oldódó sója képződik, mely hasonlóképen szerfelett édes. A Sz.-t
italok stb. édesítésére, a diabéteszben szenvedőknél pedig a cukor
helyettesítésére használják. Megjegyezndő, hogy noha rendkivül édes, a cukrot
nem pótolhatja, mert a Sz. mint tápanyag a cukor mellett számba sem jöhet.
Ezért több államban tápszerekben és és italokban való alkalmazása tiltva van.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|