Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szakkarin... ----

Magyar Magyar Német Német
Szakkarin... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szakkarin

(saccharin), benzoesavszulfinid C7H5SO3N. Rendkivül édes ízü, a cukornál 280-szor édesebb benzolszármazék, amelyet toluolból körülményes módon készítenek. Apró tűalaku kristályokból álló test; op. 224°. Hideg vizben nehezen (15°-on, 330 sr. vizben), de a forró vizben (28 sr.) könnyen oldódik. Nátriumhidroxiddal v. nátriumkarbonáttal összehozva, vizben könnyen oldódó sója képződik, mely hasonlóképen szerfelett édes. A Sz.-t italok stb. édesítésére, a diabéteszben szenvedőknél pedig a cukor helyettesítésére használják. Megjegyezndő, hogy noha rendkivül édes, a cukrot nem pótolhatja, mert a Sz. mint tápanyag a cukor mellett számba sem jöhet. Ezért több államban tápszerekben és és italokban való alkalmazása tiltva van.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is