Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
szalma straw
szalmaágy pallet
szalmabáb strawman
szalmaburgo... shoestring ...
szalmacsomó... wisp
szalmacsuta... wad
szalmai tol... cant
szalmakalap... straw
szalmakazal... stack of st...
szalmakrump... chips
szalmakrump... French frie...
szalmaköteg... to wisp
szalmakötél... bands
szalmakötél... twisted str...
szalmaláng a flash in ...
szalmaláng flash in th...
szalmaszál chip
szalmaszál straw
szalmával á... to wisp
szalmával k... to wisp

Magyar Magyar Német Német
szalma Stroh (s)

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szalma

szorosabb értelemben a gabonafélék cséplése után visszamaradó szár, melyet különböző célokra, u. m. takarmánynak, alomnak, fűtésre, csomagolásra és kötelek, kalapok, kosarak s egyéb tárgyak készítésére használnak; savval kezelve rostot ad, mely papiroskészítésre alkalmas. A gabonanemek szerint őszi és tavaszi Sz.-t különböztetnek meg; előbbihez a búza- és rozs-, utóbbihoz az árpa- és zab-Sz.-t számítják. A tavaszi Sz. nagyobb proteintartalmánál fogva mint takarmány értékesebb az őszinél. A rozs-Sz.-ból zsupot is készítenek, melyet szecskának, ágy-Sz.-nak és tetők fedésére használnak. Általános értelemben Sz. minden magot termelő növénynek cséplése után visszamaradó szár. Ide tartozik a hüvelyesek Sz.-ja, mely mint takarmány a gabona-Sz.-nál értékesebb, továbbá a köles-, pohánka-, repce-, mák- stb. Sz.

A Sz. igen nevezetes takarmány, kevés fehérjeféle tápanyagot és zsírt, ellenben nagyon sok szénhidrátot és nyers rostot tartalmaz. Nagy mennyiségben nem célszerü etetni, mert a Sz. rosszul táplálja az állatokat és u. n. szalmahasuvá teszi őket, de kis mennyiségben etetve kedvező életrendi hatásokat fejt ki s ezért még nemes lovaknak is adják. Legjobban táplálkozik és ezért legtöbb Sz.-t fogyaszthat a juh, mert ezen állat a Sz.-ból ki tudja a táplálóbb részeket, minők a kalászmaradványok és gyomok, keresni; aránylag sok Sz.-t fogyaszthat a fejős tehén is, ellenben a többi háziállatokkal csak melléktakarmány gyanánt etetik. A romlott, valamint a növényi betegségekben szenvedő, p. rozsdás és üszögös Sz.-t csak alomnak kell használni. A Sz.-t részint természetes minőségben, részint szecskázva és különfélekép elkészítve takarmányozzák. Legtáplálóbb a hüvelyes növények Sz.-ja, azután következik az árpa-, köles- és zab-Sz., ellenben a búza-, rozs- és repce-Sz., valamint a tengeriszár keveset ér.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is