Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szalmabor... ----

Magyar Magyar Német Német
Szalmabor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szalmabor

Elzászban és Lotaiában szokás, hogy a kiválogatott szőllőfürtöket szellős helyen szalmára rakják s ott megtöppedni engedik, mielőtt mustolnák. Az ily módon szalmán szikkasztott szőllőből készült asszuszerü bort nevezik Sz.-nak. A szalmán a szőllő vizet veszítvén, megráncosodik, azonkivül a szalmán fekvő részből a penészesedés folytán szinte nagyon sok elromlik, ugy hogy 100 kg. felrakott szőllőből alig marad a mustkészítésre több 30 kg.-nál. Célszerübb a szőllőt fűthető helyiségekben felaggatva szikkasztani. A legújabb időben a Sz.-készítést abbanhagyták, mert mazsolaszőllő olcsó áron kapható s ezzel a Sz. igen könnyen utánozható.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is