Szalonna
a sertésnek az a zsírja, mely a bőr alá rakódik le. Rendesen
kiolvasztják s a zsírt a konyhában használják el, de a Sz.-t azonkivül füstölik
is és hidegen kenyérhez eszik. Utóbbi esetben a levágott disznó Sz.-ján rajta
hagyják a bőrt s belső felületére jó vastagon finomra őrölt konyhasót és kevés
paprikát hintvén, azt jól bedörzsölik, hogy a só jól átjárja, végre még a
konyhakéménybe aggatva, néhány hétig a füstön hagyják. Legjobb a nem túlságosan
kövér sertés hátáról eredő Sz., de ezt többnyire sajnálják a zsír nyerésétől
elvonni s ezért rendesen csak a hasalj Sz.-ját füstölik, mely azonban nagyon
rágós és nem olyan jó, mint az előbbi. Nálunk hires a debreceni és szegedi,
mely a sertés hátáról ered, és a kolozsvári húsos Sz.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|