Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Széchenyi Z... ----

Magyar Magyar Német Német
Széchenyi Z... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Széchenyi Zsigmond

A magyar Nemzeti Múzeum alapítójának, Széchényi Ferenc grófnak ükunokája. Dédapja, Széchényi Lajos, testvérbátyja volt a "legnagyobb magyarnak", Széchenyi Istvánnak. Széchenyi Zsigmond 1898. január 23-án született Nagyváradon.

Széchenyi Zsigmond neve elsősorban a híres Afrika-vadász emlékeit idézi fel, de ha végiggodoljuk, hogy könyveiben mi minden tárul elénk, hamarosan felismerjük, hogy azokban a vadászat, a vadászkalandok tulajdonképpen csak keretét képezik egy hatalmas, sokrétű, hallatlanul színes ismeretanyagnak.

Könyvei közül pedig a Csui, az Elefántország, meg a Hengergő homok látott napvilágot. Abba a tíz évbe még Alaszkát 1935 legvégén, sőt Indiát 1938 elején is sikerült "becserkésznie". Ezeknek az utazásoknak köszönhető az Alaszkában vadásztam és a Nahart c. könyvek.

Gyengülő egészséggel, de fiatalos energiával, töretlen kedvvel jár a vad nyomában. Így sikerült hiánytalanul teljesítenie a múzeumi megbízatást. Erről az utolsó útról a Denaturált Afrika c. könyvében számol be. 1967. április 24-én, közvetlenül könyve kéziratának leadása után halt meg.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is