Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szegfűbors... ----

Magyar Magyar Német Német
Szegfűbors... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szegfűbors

(növ., Pimenta Lindl., Amomis Berg.), a mirtuszfélék zamatos, fanemü, átellenesen bőröslevelü génusza, a levelek tövéből fakadó álernyőkkel, melyek apró virágából a kehelybe burkolódó bogyógyümölcs keletkezik, néhány golyós vagy verseképü maggal. Csupán egy-két tropikus faja ismeretes. Leghasználatosabb az orvosi Sz. (Myrtus pimenta L., Pimenta officinalis Berg., l. a Fűszernövények képmellékletén), melyet először Nyugat-Indiából hoztak, de most már Kelet-Indiában is termesztik. Egy fáról évenkint vagy 50 kg. száraz Sz. szedhető. Megérve puha, zöld és hosszukás, aszalása után kemény, ráncosan és szemölcsösen golyós, bors-, illetve borsószemnagyságu; tetejét a négymetszetü kehely maradéka koronázza. A gyümölcsburok szegfűszögillatu és zamatu; magva is ilyen, de gyengébben. Sokféle hasznáért konyhába, szappannak stb. lelketlenül másfélével keverik vagy helyettesítik, p. a csípős Sz. (P. arcris Kost., Amomis acris Berg., Myrtus caryophyllata Jacq.), ál-Sz. (Myrtus pimentoides Nees), mexikói nagy vagy tabaszkó-Sz. (Myrtus Taascus Schlecht.) és a mexikói apró, koronás vagy kravejró-Sz. (Myrtus Craveiro), utóbbinak kehelymaradéka ötöstagu.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is