Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szelim... ----

Magyar Magyar Német Német
Szelim... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Szelim

három török szultán neve.

1. Sz. (I.), a Jauz (vitéz) melléknévvel, szül. 1467., megh. 1521 szept. 22. A janicsárok segélyével 1512 ápr. 25. atyját II. Bajazedet megbuktatta, két testvérét és öt unokaöccsét megölette és a trónt elfoglalta. Fanatikus moszlim létére gyülölettel viseltetett az eretnek siiták iránt s 40,000 siitának legyilkoltatása után nagy háborut kezdett Persia ellen. 1514. Csaldirán mellett legyőzte a persa sah hadait, elfoglalta Kuridsztánt, Mezopotámiát és 1516. Sziriát. 1517. összetörte Egyiptomban a mamelukok erejét, s miután Mekkát is elfoglalta, mint a szent helyek védelmezője felvette a khalifa címét. Ő teremtette meg az oszmán tengeri haderőt, célszerü reformokat létesített s megzabolázta a janicsárokat. Hazánk ellen nem viselt háborut, illetőleg a fegyverszünetet időről időre meghosszabbította.

2. Sz. (II.), a Meszt (korhely) melléknévvel, az előbbinek unokája, II. Szolimán fia, szül. 1524., megh. 1574 dec. 12-én. 1566. lépett a trónra atyjának Szigetvár falai alatt történt halála után. Szigetvár és Gyula bevételével beérve, megszüntette az atyja által kezdett nagy háborut és békét kötött Miksa királlyal (az 1562-iki béke alapján). Azután visszavonult a hárembe s a kormányzást teljesen a nagyvezérre bizta. Alatta vette kezdetét a török birodalom hanyagtlása. Vezérei elfoglalták ugyan Ciprust és Tuniszt, de hajóhada Dun Juan d"Austriától II. Fülöp spanyol király hadvezérétől és a velenceiektől Lepantónál (1571 okt. 7.) nagy vereséget szenvedett.

3. Sz. (III.), III. Musztafa fia, szül. 1761 dec. 24., megh. 1808 jul. 28-án. 1789. lépett a trónra azon elhatározással, hogy a török birodalmat eformálni fogja, csakhogy tervének kivitelét a külháboruk és belső zavarok lehetetlenné tették. 1792. Oroszországgal megkötötte a török birodalomra nagyon kedvezőtlen jászvásári békét és néhány évvel később Bonaparte egyiptomi expediciója miatt Franciaországgal keveredett háboruba (1789). Miután e háboru is 1802. véget ért, a reformok kiviteléhez fogott. Először is Sebastiani francia tábornok támgoatásával a hadsereget európai módon akarta újra szervezni, de ezáltal maga ellen ingerelte a janicsárokat, kik 1807 máj. 29. fellázadtak, Sz.-et megbuktatták s IV. Musztafát emelték helyébe a trónra. Sz. fogva tartatott és 1808 jul. 28., midőn visszahelyezése végett forradalom tört ki, Musztafa parancsára megöletett.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is