Széna
virágzáskor vagy az előtt lekaszált és megszárított növények
után származó takarmány. Rendszerint csak az első kaszálás után nyert
takarmányt nevezik Sz.-nak, ez az u. n. anya-Sz., ellenben a második vagy
harmadik kaszálás után származót sarjunak mondják. A Sz.-t szolgáltató növények
szerint létezik gyep-, réti, lóher-, lucerna-, baltacim-, mohar-,
zabosbükköny-, csalamádé- stb. Sz., melyek között minőség és érték tekintetében
felette nagy a különbség. Erdei Sz. az erdei tisztásokon nyert Sz. A réti Sz.
lehet édes vagy savanyu; az előbbi csak pázsitféléket, az utóbbi u. n. savanyu
füveket (sás, káka, szittyó stb.) is tartalmaz. A készítés módja szerint zöld
vagy természetes és erjesztett Sz. különböztetendő meg. A zöld Sz. a napon
száríttatik, ellenben az erjesztett Sz. lehet vagy barna Sz. (l. o.) vagy
savanyu Sz. (l. o.).
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|