szendvics
A XVIII. században Earl of Sandwich angol közéleti személyiség nagyon sietett
elfogyasztani ebédjét és arra kérte inasát, hogy olyan ebédet állítson össze, amit
egyszerű szervírozással, játék vagy beszélgetés közben gyorsan el lehet fogyasztani.
A leleményes inas / akinek a nevét a krónika nem említi / két szelet kenyér közé
különféle ételeket helyezett, sonkát, húsokat, sajtféléket. Barátunk e ténykedésével
méltán vívta ki gazdájának elismerését, sőt ezen túlmenően megalapozta a ma már
az egész világon ismert rakott kenyér illetve a szendvics hírnevét.
A szendvicseket rendszerint fogadások, uzsonnák vagy esti teák alkalmával
szolgálják fel. Sokféle és változatos formában készülnek: csukott és nyitott
szendvicseket különböztetünk meg, ezen belül is többféle változatot ismerünk.
A csukott vagy összetett szendvicsek készítésekor a két kenyérszelet, a kettévágott
zsemléket vajjal megkenjük és a különféle készítményeket közéhelyezzük.
A nyitott szendvicseknél a megkent kenyérszeletre tesszük a különféle anyagokat,
díszítjük és aszpikkal fényezzük. Összeállításakor törekedjünk a színváltozatosságra,
kerüljük a rikító szíineket. A díszítéssel ne takarjuk el a szendvics fő anyagát.
Mindig olyan díszítő anyagot használjunk, amelynek jellege kiegészíti a szendvics fő
anyagát.
Szerkesztette: Lapoda Multimédia
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|