Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szíjbőr... ----

Magyar Magyar Német Német
Szíjbőr... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szíjbőr

A gép-Sz. gyártása a talpbőrgyártással sok tekintetben azonos. A Sz. gyártására erős, vastag marhabőröket választanak, miután a Sz. rendkivüli igénybevételnek van kitéve, ugy hogy csakis kitünő nyersanyagból tudnak megfelelő gyártmányt előállítani. A nyers bőrök a következő műveleteken mennek keresztül: meszezés, szőrtelenítés, áztatás, galambganajban való pácolás, friss és gyenge (p. fenyőfa-) cserlében való előcserzés, később erősebb (fenyőfa- v. tölgyfa-) cserlében való cserzés és ültetés (tölgyfacserrel, esetleg valoneával, gubaccsal), mosás. A bőröket, ha az ültető gödröket elhagyták, a farktól a fejig kétfelé vágják. ezeket a bőröket most különböző olyan műveleteknek vetik alá, amelyek által megtisztulnak, megpuhulnak és a zsíradék felvételére alkalmassá lesznek. A bezsírozás vagy olajozás szükséges, mivel a bőr ez által ruganyosságban, szilárdságban, ellentállóképességében nyer, egyúttal súlyosabb is lesz. Erre a célra faggyut és halzsírt használnak. Jelenleg általános szokásba jött a bezsírozásnak az a módja, melyet forró beitatásnak (Einbrennen) neveznek, amelynél a bőrt forró, azaz 60-65° meleg faggyuval itatják. Miután a Sz.-öktől a legnagyobb szilárdságot kivánják, azért e bőrfaj készítéséhez többnyire csak a bőr u. n. croupon-ját, azaz az állat hátáról való legerősebb bőrt használják. A croupont rendszerint a második ültetés után szokták kivágni. A Sz.-ökhöz tartozik még a varró-Sz. (irhás vagy timsós bőr) és a zsíradékkal cserzett bőr egy neme, valamint az u. n. koronabőr (crownbőr), azaz a timsós bár- és zsíradékkal cserzett bőr-eljárásoknak kombinációja révén előállított bőr.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is