Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
szilvafa plum

Magyar Magyar Német Német
Szilvafa... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Szilvafa

(növ., Prunus tourn.), a rózsaviráguak mandolaféléi közé tartozó fa vagy cserje. Levele egyszerü, tojásdad, fürészelt szélü, virága külön szemből fakad, egyes-kettes rövid kocsánu, fehér húsos gyümölcse jobbadán hamvas, benne a csonthéj hosszukás magvat fogja körül. Legnemesebb faja a házi Sz. (P. domestica L., P. oeconomica Borkhausen), molyhos fenekü nagyobb levelekkel, hátragyürődött kehelysallangokkal, csüngő, hosszukás, ferde, kemény húsu, magvaváló kék gyümölccsel. Talán Kis-Ázsiából, Arméniából vagy Persiából származik; vadon már nem található. Nálunk mint besztercei vagy berzencei Sz. nagyon kedvelt fa (l. Besztercei szilva). Termesztése ugy látszik, nagyon régi. Szilvád, Szilvágy és Szilvás nevü helységek már a XII. sz.-ból ismeretesek. A «hétszilvafás nemes» is régi kifejezés. Tenyésztése nem okoz fáradságot, sőt magról kelve is maradós; csupán gyümölcse kisebbedik, elvadul. Fáját mint atlaszfát becsülik, magvából olajat sajtolnak és kéksavas vizet párologtatnak. Az olasz szilva vagy ringló (reine Claude-ból), kabaszilva, dobzó (P. italica Borkh.) kerek, duránci, édes, porcogós nagy gyümölcse sokféle szinü: zöld, sárga, pirosan hamvas, pirosan csepegetett (perdrigon). A tojás- vagy lószemü szilva, mirobalána (P. Myrobalana L.) gyümölcse (mirabelles) nagy, hosszukás, magvaváló, de kásás, kék bőrkéjü, az Aral- és Baikal-tó közt ugy látszik vadon nő (P. cerasifera Ehrh.). A déleurópai és északafrikai erdőkben vadon v. elvadultan találkozó kökényszilva (l. o.).

A megszámlálhatatlan fajtákat rendszerbe csoportosítani mind nehezebbé válik. Lucasé nagy hibában szenved, hogy a gyümölcshús magvaválását kevésbe veszi és inkább az alakra tekint; ezért, meg elavulása miatt nem közöljük. Francia-angol pomologusok most fáradoznak újabb csoportosításon. A szilva, kivált a magvaváló házi szilva hazánk kereskedelmének fontos tárgya. Frissen, aszalva, mint szesz (p. szerémi szilvórium néven) nagy kivitelben részesül. A Sz. alkalmas helyen 30 éven át is megtermi gyümölcsét, ezért immár nálunk is gondosabban bánnak vele. Jobbadán sorfának koronásan, ritkábban tornyosan tartva almafák közé ültetik.

Betegségei. A) Kedvezőtlen életviszonyok által okozott betegségek: 1. sárgaság (l. o.), 2. sápadtság (l. o.), 3. ághegyszáradás (l. Alma), 4. mozsásodás (l. o.), 5. golyva (l. o.), 6. gyökérrothadás (l. o.), 7. héjrepedezés (l. Alma). B) Élősködők által okozott betegségek: 1. A Polystigma rubrum Tul. nevü gomba a leveleken élénk piros, kisebb-nagyobb foltokat okoz, mely helyeken a levél kissé megdagad; egyike ez a Sz. leggyakoribb betegségeinek s ha erősen jelentkezik, idő-előtti lombhullást von maga után. Ellene a lehullott levelek elégetését lehet javasolni, mi által a gomba áttelelő alakjait tesszük tönkre; jónak bizonyult a betegség ellen az is, ha a fák lombfesléskor bordeauxi keverékkel (l. o.) permeteztetnek be. 2. Rozsda, okozója a Puccinia Pruni Pers. nevü gomba, mely a levelek alsó lapján barna portömegből álló csomókat okoz; e gomba csupán uredo- és teleutospóra-alakban (l. Rozsda) ismeretes. 3. Bábásszilva (l. o.). 4. Lisztharmat, okozója a Podosphaera tridactyla De By. nevü gomba (l. még Lisztharmat). 5. Korompenész (l. o.). 6. Boszorkányseprő, okozója az Exoascus defonnans Fuck. és az Exoascus Insititiae Sadeb. nevü gomba (l. még Boszorkányseprő). 7. A levél fehérfoltossága, abban áll, hogy a leveleken fehér, barnán szegélyezett foltok láthatók, melyek okozója a Sphaerella Bellona Sacc. nevü gomba. 8. Gyökérpenész (l. Dematophora). 9. A leveleken barna, gyakran kilyukadó foltokat okoz a Cylindrosporium Padi Karst. nevü gomba; a megtámadott fák sokszor egészen elhullatják leveleiket. Amerikában igen nagy károkat tesz; ellene a bordeauxi keverékkel védekeznek. C) Ismeretlen oku betegségek: 1. Tejfény (l. Dematophora). 2. Mézgafolyás (l. o.).

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is