Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
szimbolizmu... symbolism

Magyar Magyar Német Német
szimbólizmu... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

szimbólizmus

hagyományos értelemben az allegória párja, a jelképes művészi ábrázolás egyik fajtája. Valamely gondolat, eszme, fogalom jele, jelképe, melynek a képzettársítás folytán gazdag jelentésbeli, érzelmi, hangulati töltése van. A szimbolikus ábrázolás egyszerre megfelelhet a mély gondolatiság és a művészi érzékletesség követelményének.


egyes esztétikai rendszerekben ugyancsak az allegória párjaként művészetfilozófiai rendezőelvvé emelt fogalom. Nevezetes ezek közt Lukács György felfogása, mely szerint a szimbólizmus a valóság immanens művészi visszatükrözése, míg viszont az allegória a dehumanizáló transzcendens tendenciák kifejeződése, vagyis egyik a realizmus, másik a nem-realizmus.


a pszichológiában, szociálpszichológiában olyan szó, szókapcsolat vagy jelentéstartalom, amelynek közvetlen értelmén túlmenő, bonyolult, egyéb formában csak körülményesen kifejezhető tartalma van (pl. álomszimbolika).


a szemiotikában az a jel, amely a jelölőnek és a jelöltnek sem nem a hasonlóságán, sem nem a közvetlen érintkezésén, hanem egyszerűen megtanult szabályokon, konvención alapszik.

Szerkesztette: Lapoda MultimédiaMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is