Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
szinkron synch
szinkronizá... to dub
szinkronizá... to interloc...
szinkronizá... dubbed
szinkronozá... phasing

Magyar Magyar Német Német
szinkron... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

szinkron

(együttfutó). 1. Két digitális jel egymáshoz viszonyítva szinkron, ha jellemző időpontjaik között előírt fáziskapcsolat van. Vagyis amikor az előállításukra alkalmazott órajelek azonos frekvenciájúak, fázishelyzetük pedig előírt tűrésen belül állandó. Ha a fáziseltérés nem szabályozott, akkor a két jel már nem szinkron.
2. Két adatvégberendezés közötti adatátviteli üzemmód szinkron, ha az adatvégberendezések órajelei úgy vannak vezérelve, hogy ideális esetben ugyanazon adatátviteli sebességgel vagy átlagsebességgel járnak előirt tűrésen belüli fáziseltéréssel, azaz, ha az órák maguk szinkronok (gyakorlatilag mezokronok is lehetnek).
3. Az adathálózat akkor szinkron, ha szinkronozás-t alkalmaz az adathálózat végállomásainak vonalcsatlakozó berendezése és az adathálózati kapcsolóközpont között, valamint a kapcsolóközpontok között. Ilyenkor az adatátviteli sebességet az egész hálózatban időzítő (órajelkeltő) berendezések vezérlik, a hálózaton belül szinkron üzem van, és a berendezésekben szinkron órák végzik az időzítést.

Szerkesztette: Lapoda Multimédia

KapcsolódásMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is