Szirup
v. szörp a. m. tömény cukoroldat, vagy nagyobb mennyiségü
cukrot és különféle gyümölcsök (málna, szeder, ribizke, narancs, citrom stb.)
nedveit vagy növényi extraktumokat (mákhéj, kinakéreg, szenna-, mentalevél
stb.) tartalmazó folyadék. A közönséges vagy egyszerü Sz. (syrupus simplex) 200
g. tiszta cukornak 400 g. desztillált vizben való feloldása és az oldatnak
felforralása útján készül. Az u. n. gyümölcs-sz.-okat (l. o.) a megerjesztett
és átszűrt gyümölcsnedvekből, a növényi extraktumokat tartalmazó Sz.-okat pedig
az illető növényi részeknek (virág, levél, gyökér, héj stb.) borszesszel v.
forró vizzel kapott extraktumából készíti. A különféle Sz.-okat édesítő szerül
(egyszerü Sz.) v. a kellemetlen ízü gyógyszerek ízének javítására, továbbá
gyógyszerül használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|