Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szivarka... ----

Magyar Magyar Német Német
Szivarka... ----

Címszavak véletlenülCímszó:
Tartalom:

Szivarka

(cigarette), készítése nálunk 1868 óta vett nagyobb lendületet s azóta fokozatos haladást mutat a gyártás terén. 1868. még csak egy gyárban, a fiumeiben készítettek Sz.-t, de legnagyobbrészt csak közönségesebb fajokat; a különlegesség nagyobb mérvü gyártása csak három évvel később, 1871. vette kezdetét. A hetvenes években a Sz.-gyártás nem nagy haladást mutat, 1883 óta azonban mindig jobban kiterjedt és tökéletesedett. A Sz.-gyártásra általában török dohányt használnak és pedig a különlegességek előállítására a Ghiubek és az Aya-Suluk, az általános forgalomban levők készítésére pedig Hercegovina, Drama, Samsun, Bafra és Kir dohányfajokat. A magyar Sz. készül egyedül belföldi dohányból, a virginia nevü Sz. pedig belföldi és virginiadohány keveréke.

A Sz.-gyártás csoportokban történik egyesített és francia rendszer szerint. E két rendszeren kívűl volt még a töltőrendszer, mely azonban már kiküszöböltetett. Az egyesített rendszerü Sz.-gyártásnál műiödik: 1 hüvelykészítő nő, 1 illesztő nő, 1 bábkészítő nő, 1 gépvezető nő, 1 kitoló nő és 1 levágó nő. A szopóka nélküli Sz. készítéséhez nem kell illesztő nő. az egyesített rendszerrel mindenféle sz.-fajt elő lehet állítani, szopókával ugy, mint szopóka nélkül. A Sz. készítése a Tetlák-féle lábhajtásu Sz.-bábgéppel történik, melynek segélyével a bábkészítő nő hosszura vágott dohányból bábteknőcskében elkészíti a bábot, a gépvezető nő a láb nyomása által hajtott gördülő pálcikával összesodorja és pergamentbe teszi, a kitoló nő pedig kis rudacskák segélyével a dohánytörzset hüvelybe tolja, a levágó nő a Sz. végét egyenletesre nyirja. A hüvelykészítésnél a papirosvágó az ívenkint kapott Sz.-papirost felvágja, a hüvelykészítő nő rudacskák segélyével a hüvelyt péppel leragasztja, vagy pedig gép által recés kerékkel összenyomatik. Egyesített rendszer szerint készíttetik csaknem valamennyi Sz.-faj:

Bonquets szopóka nélkül

Club szopóka nélkül

Vezir szopókával

Hungaria szopókával

La Fleur szopókával

Stambul szopóka nélkül

La Favorite szopókával

Sultan szopókával

Király szopókával

Hölgy szopókával

Princesas szopókával

Hercegovina szopókával

Egyiptomi I. Sphinx szopóka nélkül

Jenidge szopókával

Egyiptomi II. Gula szopóka nélkül

Virginia szopókával

Egyiptomi III. Ibis szopóka nélkül

 

Szükség esetén azonban a francia rendszer szerint készített Sz.-fajok is gyártatnak e rendszer szerint. Francia rendszer szerint a Sz.-kat önműködő gépezettel állítják elő, de csak a szopóka nélkülieket. A gép önműködőleg készíti papirosszalagból a hüvelyt, megtölti és leragasztja. A francia gép 10 óra alatt 10,000, az amerikai Eliot-féle Sz.-gép pedig, négy munkásnő alkalmazása mellett, 10 óra alatt 80-90,000 darab Sz.-t képes előállítani. A géppel készített gyártmány tömés és szelelés tekintetében nem oly megbizható, mint az egyesített rendszerrel gyártott Sz.-k s ezért gépekkel csak a közönségesebb Sz.-fajokat, a sport, drama és magyar Sz.-t készítik.

A Sz.-gyártásra felhasználandó dohányt a gyártás előtt megnedvesítik, azután levelenkint minőség szerint különválogatják; nedvességi foka 10 %. Túlnedvesen nem használható, mert a vékonyra vágott dohány könnyen összetapad és a papiroson keresztül üt, becsomagolva pedig megromlik. Az importált Sz.-kat a kincstár Kyriazi Fr?res konstantinápolyi cégtől szerzi be. Jelenleg öt magyar királyi dohánygyár foglalkozik Sz.-gyártással, u. m. Fiume, temesvár, Ó-Buda, Kolozsvár, Debrecen, melyek körülbelül 700 millió Sz.-t produkálnak évenkint. --Van egy különleges Sz.-faj, a havana-Sz., melynél a papirost dohánylevél pótolja. A béltartalom vágott havanadohány, és készítése a lábhajtásu gép által történik. E Sz.-faj egyedül a budapest-ferencvárosi dohánygyárban készül.

Forrás: Pallas NagylexikonMaradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is