Szőllőcukor
(dextroz), C6H12O6. A
szénhidrátok csoportjába tartozó cukorféleség, amely előfordul számos édes
gyümölcs nedvében (szőllő) és a mézben; jelentékeny mennyiségben található a
diabetes melitusban szenvedők vizeletében. A Sz. számos más szénhidrátból
(cukor, keményítő, cellulóza stb.) képződik, mikor azokat hígított savakkal
főzzük. Előállítása gyárilag keményítőből ugy történik, hogy azt higított
kénsavval főzik. A kereskedésben előforduló Sz. (krumplicukor) mindig tartalmaz
dextrinhez hasonló idegen nyagokat is, de ettől borszeszből való
átkristályosítással megtisztítható. A Sz. borszeszből vagy vizből 1 molekula
vizzel kristályosodik; op. 86°; 110°-on egészen vizmentes lesz. Vizben és
borszeszben oldódik, de éterben nem; édes ízü, de nem annyira mint a cukor;
oldata a poláros fény síkját jobbra csavarja el (innen a dextroz elnevezés) és
a Fehling-féle oldatot redukálja, azaz melegítéskor narancsvörös szinü csapadék
alakjában kuprooxidot választ ki. Ez a reakció igen jól felhasználható a Sz.
kimutatására is. Kalcium- és báriumoxiddal szakkarátokat, nátriumkloriddal
pedig NaCl+2C6H12O6+H20 képletü
vegyületet képez és oxidációkor többféle sav (glukonsav, cukorsav, borkősav,
oxálsav) képződik belőle; erjedéskor pedig széndioxidra és etilalkoholra
(borszesz) bomlik. A Sz. szerkezetét illetőleg 6 vegyértékü alkohol
aldehid-származékának tekinthető, szerkezeti képlete CH2OH.(CH.OH)4.COH,
amiből redukáló sajátsága könnyen megmagyarázható. A Sz.-t a cukor pótlószeréül
és a savanyu must édesítésére (l. Gallozás) is használják.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|