Kisszótár


Magyar Magyar Angol Angol
Szőllőcukor... ----

Magyar Magyar Német Német
Szőllőcukor... ----

Címszavak véletlenül



Címszó:
Tartalom:

Szőllőcukor

(dextroz), C6H12O6. A szénhidrátok csoportjába tartozó cukorféleség, amely előfordul számos édes gyümölcs nedvében (szőllő) és a mézben; jelentékeny mennyiségben található a diabetes melitusban szenvedők vizeletében. A Sz. számos más szénhidrátból (cukor, keményítő, cellulóza stb.) képződik, mikor azokat hígított savakkal főzzük. Előállítása gyárilag keményítőből ugy történik, hogy azt higított kénsavval főzik. A kereskedésben előforduló Sz. (krumplicukor) mindig tartalmaz dextrinhez hasonló idegen nyagokat is, de ettől borszeszből való átkristályosítással megtisztítható. A Sz. borszeszből vagy vizből 1 molekula vizzel kristályosodik; op. 86°; 110°-on egészen vizmentes lesz. Vizben és borszeszben oldódik, de éterben nem; édes ízü, de nem annyira mint a cukor; oldata a poláros fény síkját jobbra csavarja el (innen a dextroz elnevezés) és a Fehling-féle oldatot redukálja, azaz melegítéskor narancsvörös szinü csapadék alakjában kuprooxidot választ ki. Ez a reakció igen jól felhasználható a Sz. kimutatására is. Kalcium- és báriumoxiddal szakkarátokat, nátriumkloriddal pedig NaCl+2C6H12O6+H20 képletü vegyületet képez és oxidációkor többféle sav (glukonsav, cukorsav, borkősav, oxálsav) képződik belőle; erjedéskor pedig széndioxidra és etilalkoholra (borszesz) bomlik. A Sz. szerkezetét illetőleg 6 vegyértékü alkohol aldehid-származékának tekinthető, szerkezeti képlete CH2OH.(CH.OH)4.COH, amiből redukáló sajátsága könnyen megmagyarázható. A Sz.-t a cukor pótlószeréül és a savanyu must édesítésére (l. Gallozás) is használják.

Forrás: Pallas Nagylexikon



Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is