Szőllőtörköly
a bor készítésénél nyeretik, s a szőllő sajtolása után
visszamaradó kocsányok, héjak és magvakból áll. Törkölypálinkát készítenek
belőle, de takarmányul is használják. Takarmányértéke a Franciaországban
eszközölt etetési kisérletek szerint 2/3 akkora, mint a
középminőségü réti szénáé, de sokat nem szabad belőle etetni, mert a sz.
jelentékeny mennyiségü cser- és borkősavat tartalmaz. Legszivesebben
fogyasztják a juhok 1 kg. napi adagban. Néha szárítás által konzerválják, s
ebből 2-3 kg. etethető a marhával. A pálinka készítésére használt Sz. kevésbé
tápláló, de természetszerübb, mert kevesebb borkősavat tartalmaz ebből 10-15
kg. is tethető a marhával.
Forrás: Pallas Nagylexikon
Maradjon online a Kislexikonnal Mobilon és Tableten is
|